Сиренето и маслото на световните пазари

0

Оценявайки последната година от световната търговия с мляко, маслото се представи най-добре, като цените се повишиха с 40%, следвайки по-високите цени на сирената, контрастиращи на спада в цените на пълномаслено мляко на прах и обезмаслено мляко на прах SMP) (съответно 12% и 28%), се казва в доклада на Европейската комисия по земеделие за пазара на мляко и млечни продукти.
Според доклада: на Световните пазари “цената на маслото достигнал $ 8140 за тон в Европейския съюз (ЕС) на фона на недостига на масло в някои страни, например като Франция. Големите доставчици, като Нова Зеландия и ЕС обаче не успяха да се възползват от международните цени на маслото”.
“Това, което е особено впечатляващо е разликата между маслото и обезмасленото мляко на прах, което предполага премия за по-голямо количество на мазнините в  млякото”, казва за пазара на млечни продукти анализатора Павел Kиeндли.
Износът на Нова Зеландия е намалял с 19% до 470,000 тона в сравнение с предходната година. Много важен е и факта, че и основните доставчици са склонни да произвеждат повече масло, с риск да да се получи празнина на пазара от останалите странични продукти (обезмаслено мляко на прах ), се казва в доклада.
Загрижеността за намирането на пазари за твърдото обезмаслено мляко, вероятно ще забави производството на масло в ЕС, което трябва да продължи до голяма степен през 2018 г.
Положителен момент за международния пазар на масло изглежда е доставянето на масло в Китай, където търсенето на високомаслени млечни продукти се е увеличило, поради нарастващите нива на доходите и приемането на маслото като съставка в хлебната и сладкарската промишленост.
Износът на сирене, особено в САЩ, постоянно се възстановява след двугодишния спад.
Износът на сирена в САЩ се е увеличил с 22% през 2017 г. (до октомври) в сравнение с предходната година, като доставките за Мексико, Южна Корея и Япония са се увеличили с 10%. В края на годината се очаква общия износ на сирена в САЩ да спадне леко (18%) до 399 000 тона.
Американското министерство на земеделието прогнозира, че износът на САЩ от сирена ще продължава доброто нарасване и  през следващата година, с ръст от 5% до 357 000 тона в края на 2018 г.
От друга страна, вносът на сирена в САЩ спадна с 16% до около 139 000 тона, като вносът на сирене в ЕС спадна с 6% и Нова Зеландия с 50%. Тази тенденция се очаква да продължи през 2018 г., тъй като вносът се очаква да спадне с още 5% до 132 000 тона, според доклада.ЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР