Животно без идентификация – негодно за консумация от човека

5

Преди няколко дни публикувахме статията

„Фермера си е фермер, в която и страна да е”

И дори, няколко наши фермера се обадиха, и ни казаха:- Тези холандци, по тарикати от нас. Да ама не, прословутата фраза, която ни приземява през последните години, по отношение случилото се в Холандия, е в пълна сила-: “Животните, при които има съмнение за точността на идентификацията, трябва да бъдат обявени за негодни за консумация от човека”.

Само преди няколко дни подозираните ферми в Холандия, че манипулират идентификацията, бях над 60, сега вече техния брои надхвърля 2000. Холандското  министерство на земеделието, природата и качеството на храните е ограничило движението на животните на 2100 нидерландски млечни ферми, за съмнения за измама, след разследване от страна на Нидерландската агенция за безопасност на храните и потребителските продукти (NVWA) и Нидерландската агенция за предприятията (RVO.nl).

В декларация до нидерландските депутати, Карола Шутен – министър на земеделието, обяви, че значителен брой фермери са регистрирали телета като многократни раждания на различни крави, за да има по-малък брой крави в стадата. Става дума, че докато юницата не е отелена тя се брои за 0.5 животновъдни единици, но веднага след отелването се брои за една единица. Което означава, че фермера трябва да махне една крава-съгласно фосфатната програма.

Разбираемо е, че целта на предполагаемото манипулиране е да се избегнат строгите правила за емисиите. Още през януари, холандските власти са забелязали аномалия в броя на близнаците  регистрирани онлайн. Над 2000 фермери съобщиха, че процентът на близнене е бил 10% или повече, плюс още 5,700 фермери, които дават записи между 5% и 10%. Това води до подозрение, като се има предвид, че процентът на нормалното близнене годишно е между 3% и 5%, според статистика.  В резултат на това, някои крави остават “юници” на хартия – като се регистрират като 0,5, вместо 1 една ж.е. В системата това създава впечатлението, че няма растеж на стадото.

Тази измама, е хваната вече от контролните органи, и някои животни във въпросните ферми, понастоящем са “блокирани” и не могат да бъдат транспортирани извън помещенията, в които се отглеждат. Министърът също декларира, че: “Животните, които не могат да бъдат идентифицирани с достатъчна сигурност, трябва да бъдат обявени за негодни за консумация от човека”. Това се отнася и за ферми, които са купели телета от „шмекеруващите” ферми.

Земеделските производители, признати за виновни за измами, ще бъдат санкционирани при плащания по ОСП. Освен това  властите също обмислят наказателни разследвания в прокуратурата.

Министър Шотен каза, че много телета, които са били неправилно регистрирани, вече са заклани, но няма риск за здравето на хорпата. Въпреки това, отделът е блокирал всички телета с несигурен статус, докато регистрацията не бъде доказано възстановена.
Говедовъд.ею

 

5 КОМЕНТАРИ

  1. А идентификацията как гарантира „ с достатъчна сигурност” ,че месото е годно за консумация от човека……

  2. Туй го знаем от години!Кой ще гарантира съществуването на Животновъдството в България.Щото бавно и полека то Умира!

  3. Идентификация с ушни марки вече не е достатъчно сигурен метод/„обратни” клещи за сваляне на марки,премаркиране,подмяна на марки……./
    Варианта с търбухови Болуси или чипове дава по голяма сигурност.
    И защо ветеринарния лекар да отговаря за самолечение, например, от страна на фермера….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here