За БГ кашкавал =11.67лв, за ЕС кашкавал =6.57лв

23

В публикуваната от Говедовъд.ею статия:

ЦЕНАТА НА КАШКАВАЛА= 6.57 лева

правеше впечатление високата цена на българския кашкавал и ниската цена/почти наполвина на европейския кашкавал/ това също бе констатирано от много наши читатели, не само от България, но и от Европа и Канада за което също ни сигнализираха. Обърнахме се към авторите със следното писмо:

В последния брой на бюлетина на САРА, се публикуваха данни за цените на кашкавал „Витоша” и чуждестранния му аналог „Чедър”.
При цените на този продукт, както и при масло, между цената в страната и средната цена за ЕС-28 се наблюдават съществени различия, като у нас те са по-скъпи, в порядъка около 40% при кашкавала и около 50-60% при маслото.
Това е на фона на ниските доходи, и на ограничените потребителски възможности, предполагат в страната.
От друга страна, изкупните цени на млякото в страната, са сред най-ниските за ЕС, и след като цената на млякото съставлява преобладаваща част от стойността на продукта на ниво преработвател, защо на едно следващо ниво по веригата се появява такава разлика. Това възбужда не само изследователски, а и чист читателски интерес, какво стой зад тази разлика, при положение, че икономиките са отворени, достъпът до стоките е свободен и говорим за генерични, масови продукти, а не маркови или специфично пазарни.
Говедовъд.ею

Отговора на екипа ръководен от доц. Божидар Иванов бе светкавичен и поместваме без съкращения и промени текста.

Ще направим опит да дадем аналитичен отговор, без обаче да претендираме за изчерпателност с оглед на спецификите и условностите, както при цифрите, така и при сравняваните продукти.Преди да направим анализа трябва да изясним източниците на данни.

За България – Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ). За ЕС-28 е уеб сайта на Млечната обсерватория, като там използваме таблиците за история на цените (EUhistoricalprices). Цените са преизчислени в лева по фиксинга на БНБ. Български кашкавал не се търгува на борсите, поради което сме избрали сирене „Чедър” за сравнение, като най-близък до нашия тип кашкавал, както по рецептурна спецификация (за направата на 1 кг. кашкавал „Витоша” и „Чедър” са необходими около 10 л. сурово мляко), така и по вкусови качества.

За нас има 5 основни причини, които стоят зад разликите при цените на кашкавала.

 1. В българските цени е включен ДДС, а в европейската не.

Това означава, че ако цената за декември, 2018 г. в цената на едро в България за кашкавал „Витоша” е 10,18 лв/кг с включен ДДС, тя се равнява на цена 8,5 лв/кг без ДДС. Средната европейска цена за кашкавал „Чедър” за същия период е 6,16 лв/кг без ДДС или с около 32% българската цена е по-висока от средно европейската.

 1. Различно ниво на дистрибутиране на продукцията и на отчитане.

Участниците на българските тържища обхванати от системата на ДКСБТ основно са търговци на едро. Респективно, при продаваните от тях продукти вероятно е приложена търговска надценка към цената на производител защото това са пазарни субекти, медиатори мужду преработвателите и търговците на дребно, които генерират печалба от тази дейност, докато в ЕС това са цени от стокови борси, където предлагането е директно от големите млекопреработватели, без да преминава през такива търговци на едро.

 1. Спецификите на продуктите и количествата, които се предлагат на тази цена

Макар и съпоставими кашкавалите „Витоша” и „Чедър” се различават не само като технологии на получаване, но и като съдържание. Ако говорим за кашкавал „Витоша” произведен по БДС стандарт, той трябва да съдържа около 56-58% сухо вещество, от което 44-48% е млечната мазнина. При сиренето „Чедър”, сухото вещество е 49-66%, а млечните мазнини са 40-45% от сухото вещество. Същевременно, т.к говорим за различни нива на дистрибуция и на цени на предлагане, в българския случай достъпността на търговците на дребно до продукта е сравнително лесна и става дума за търгуване на по-малки количества, докато при цените на кашкавала „Чедър”, те са стокови, количествата, които се търгуват са много по-големи, а купувачите са много по-крупни и вида в който се търгуват продуктите е различен.

 1. Мащаба и ефективността на производството.

В регистъра на БАБХ (2017), са включени 261 лицензирани производители и търговци на млечни продукти. Информация за произведени млечни продукти към МЗХГ са подали 213 фирми през 2016 г. През 2016 г. е изкупено от фермите 509 мил. литра краве мляко, и е внесено от други държави членки около 35 хил.т. сухо мляко, т.е. средно преработеното количество мляко в нашите мандри годишно е около 4-5 хил.т млечна суровина.

В ЕС се произвежда около 163 млн.т. краве мляко като има около 12 хил. мандри и преработватели. Средният размер на преработеното мляко в едно предприятие е около 13-14 хил.т. Това показва, че има разлика в мащабите и мандрите в ЕС постигат по-високи икономии от мащаба. Трябва да допълним, че показателя средна, не е най-добрият и меродавен критерии. Две от компаниите в ЕС – Arla и FrieslandCampina съответно преработват годишно по около 13 млн.т, във всичките си предприятия по света, като първата компания го прави в 75 предприятия в Европа и то в обеми стигащи на места по около 100 хил.т. сурово мляко годишно. От тези данни можем да направим извода, че българската млекопреработка страда от по-ниска ефективност и постоянните разходи се разпределят върху много по-малки обеми продукция отколкото в останалата част на ЕС.

 1. По-къса и недоразвита верига на стойността в България

Предприятията от Западна Европа успяват да оползотворят по-пълноценно протеина и мазнините, произвеждайки освен типичните за българските предприятия продукти (без бяло саламурено сирене и кашкавал) разширен асортимент, включващ: сухи млека с различна масленост, адаптирани млека, функционални храни, суроватка, лактоза, кондензирани млека, казеинати и млечни мазнини. Когато анализираме ценовите особености трябва да изясним някои технологични факта. Сухото вещество в суровото мляко, е в порядъка на 11-14% от обема му. Сухото вещество в кашкавала е приблизително около 55-60% или иначе казано, теоретично около 5 кг сурово мляко ще са достатъчни за производството на 1 кг. кашкавал. Поради факта, че практически това е невъзможно, след приключване на технологичния процес по производството на кашкавал, в суроватката остава около 6% сухо вещество, което не може да бъде оползотворено. За получаването на 1 кг кашкавал са необходимо 9-10 кг. сурово мляко.

В България от суроватката най-често се получава суроватачна извара, а понякога дори не се преработва, докато в големите предприятия от ЕС се извлича суха суроватка, която има допълнителна цена. Тя в момента е около 1,3-1,5 лв/кг, но в началото на 2017 г. достигаше около 2 лв/кг. Това е масовият продукт, който се извлича от течната суроватка. Казеина, който основно се съдържа в суроватката е ценна хранителна добавка и в зависимост от употребата и предназначението, добавената стойност от него може да бъде много по-висока. По този начин към цената на кашкавала „Чедър” трябва да се прибави и цената на суроватката и се получава стойност от около 7,5 лв/кг, естествено и при по-високи разходи.

Това са основните причини, които според нас стоят зад разликите в цените на кашкавала в България и ЕС. В пазарна икономика цените се получават с уравновесяването на търсенето и предлагането, като при стандартизираните продукти има средна цена около която гравитират отделните местни цени защото пазарът непрекъснато е в търсене на равновесие и в опити някоя от силите да го наклони в една или друга посока.

доц. Божидар Иванов

23 КОМЕНТАРИ

 1. Ей така ни ебават мамата братята Европейци..ми свободен пазар викат..ми конкурентни не сме били…и оп отзад

 2. Стига сте ревали бе Купете си по една крава и си направете кашкавал като ви е скъп

 3. И какво му е смисленото? Дори няма заложени разходи при внос и дистрибуция. Той този европейски кашкавал да не се телепортира тук. Врътката е голяма. Полския го внасят на около 4-4,50лв кг. Цена до България. Далавери от мандри, вносители и т.н . Просто унищожиха българските фермери.

 4. Когато наистина започнат да правят млечни продукти от мляко тогава може да опсьжда ме цените.Вярва ли някой ,че унас има млечни продукти Кого лъжат?

 5. що не вземета калулатора и не смятате
  10,5 кг по 0 ,72лв прави 7,56
  7,76 плюс ддс е 9,07
  от фермата го взема цистерна, -нафта ,водач на заплата,нашето пътува от Бургас до ПЛОВДИВ,МАНДРА,РАБОТНИЦИ,ТОК,ВОДА,ЗАКВАСКИ,КАМЕРИ,ЗРЕЕНЕ ,ДИСТРИБУТОР,МАГАЗИНЕР И ДА ВИ ГО ПОДАРЯТ ЛИ,
  ИМА КАШКАВАЛ И ПО 7ЛВ. СИРЕНЕ НА 2,5 ЛВ,МИ ЯЖТЕ БЕ

 6. Кравата е купена но цената за литър мляко е 0.50 л.кашкавала12лв някаде се губи връзката .

 7. Този кашкавал от 6 лв не е направен от мляко- продават ни боклуците от Европа. По-добре си окупете 200 грама, но български и качествен

  • Не са боклуци: холандците са най-големия производител на сирена в Европа , има евтино собствено мляко и свои технологии. Другото е въпрос на вкус . Във всеки случай моето българско сирене се разпадна във водата, а холандката “фета” (бяло саламурено сирене , позната под гръцкото си име) се запази и не се промени вкуса.

 8. Направо се чудя как сравняват Чедъра с нашия кашкавал. Като вкус нищо общо, според мен Чедъра като вкус е на светлинни години пред нашия най зрял кашкавал. Пробвайте едногодишен чедър който може да се купи на запад на цената на нашия кашкавал……
  Ако имаше постоянно Чедър , бих купувал кашкавал само за печене..
  Въобще както винаги ние си мислим че сме царете на млечнокиселите продукти и сирена, но това не е така определено!

 9. България е парадокс! Няма друго обяснение освен това, че сме безкрайно изобретателни, крадливи и глупави . Глупави са тези, които купуват. Ако никой не купува кашкавал 3-4 месеца, никой няма да умре от град, но търговските спекуланти поне ще се замислят. Производителите – също. Едно е ако млякото се купува, друго е ако е собствено производство. И щом е собствено, защо цената е още по-висока???

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here