В магазина – Ще знаем ли произхода на млякото

5

В интервюто с г-н Танчо Колев

„ И лидерите на организации присъстват на семинари”

той казва: “Ще се засили контрола в предприятията, по отношение качеството на суровините, с които се работи, промяна в етикетирането – задължително, с какво мляко е изработен продукта. Ако е с българско, пише българско и трикольора, ако е млякото е румънско пише сиреното е направено с румънско краве мляко. Дано тези промени внесат ред и в производството и обществото почне да купува нашето, българското производство“.
Ето и коментара на г-н Михаил Михайлов по въпроса, ще знаем ли някога произхода на млякото.
Ако трябва да се отговори кратко на този въпрос, то отговора е – ще стане. Наистина закъсня се с мерките в случай на криза, с цената на суровото мляко. Разбира се, лятото беше заложено за подготовката за председателството на България в ЕС, но това не е извинение. Анализаторите предупреждаваха, че в началото на новата година, ще имаме ход надолу на цената, и трябва да очакваме движение нагоре в началото на есента. Това е в европейски мащаб. При нас така или иначе, ще се почувстват тези прогнози.
Първата, с цена надолу, вече е факт. Намаляването на цената, стана уж по правилата, но само за 30 дни, на много места падането беше екстремно с 10 и повече стотинки. Нормално е. Нямаме нито готовност, нито защитни инструменти, нито някакъв резерв, най-малко от партньорите. Фермерите също имат вина за това. Радостни от добрите цени, въобще не помислиха за деня, когато късмета ще обърне гръб.
Това, което се предлага за етикетите, едва ли ще реши въпроса с изкупните цени, но все пак е една от мерките на такъв пакет, ако се направи. Въпросът е, че това не може да се реши за един ден, а е необходимо време. Трябва да се сезира Европейската комисия, разрешението не идва веднага, след това трябва да се оправи нашето законодателство, има разбира се и гратисен период.
След етикета има още два много важни фактора. Млечния продукт с етикет, че млякото е произведено в България и националното знаме, трябва да е с добро качество, за да се купува. След това идва и национализма на сънародниците – да купуват българските сирена и кашкавали.
Много пъти съм ходил в Гърция и нарочно съм носел от най-добрите наши сирена. Гърците си отчупят малко парченце, вкусят, кажат много е вкусно и се обръща към сервитьора – донеси една чиния с Фета. Това за което говорим – етикирането, южните съседи го поеха от преди няколко години. Млякото севън дейс вече е минало и програмата работи. Внесли са до ЕО писмо за етикети, на които пише произхода на млякото и чакат разрешение. Сега правят и следващата крачка – сирене Фета може да се казва само това, което е направено в Гърция, и то от мляко произведено в страната. Вероятно ще включат и някои други марки сирена в този списък.
И за да приключа с темата, това ще е много добро начинание на МЗХГ. Нека да не остане последно. По-бързо да бъде уредена процедурата, това ще помогне много на нашите говедовъди. Всичко това обаче, трябва да е последвано и от анализ. Нашият сайт – Говедовъд.ею, постави интересни пъзели – откъде идва млякото, че имаме такъв голям излишък и всички останали въпроси. Нямаме ли точни отговори на масата, не е необходимо да се правят анализи.
В Европа по този въпрос работят Гърция, Финландия и Литва и са внесли документи за одобрение.Тази седмица Италия обяви задължителното етикиране с произхода на млякото, и това ще продължи до 2019 г. Европейския парламент подкрепя тази инициатива на държавите, и дори в последното гласуване по този въпрос, резолюцията беше приета с три пъти повече гласове.
Въпреки това има и противници, и дори млекопроизводители, които живеят в покрай граничните райони, за които такава наредба, не винаги би била най- добрата.

5 КОМЕНТАРИ

  1. В САЩ цените вече тръгнаха надолу. Европа ще последва до края на февруари. Има свито потребление на млечни продукти и намалено търсене на международните пазари. В Русия има друг феномен, подобен на този в България – недостиг на суровина (мляко), но излишък на мляко и млечни продукти в складовете и търговската мрежа. Навярно се досещате защо – евтино мляко на прах от цял свят.

  2. От гледна точка на потребителите още по важно е да се знае дали продуктът е направен с прясно мляко или с мляко на прах. Гърците май намериха вариант със 7-те дни.

  3. НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ОТЧАСТИ ПРОДАЖНИЦИ НЕ УМЕЕМ ДА ЗАЩИТИМ БЪЛГАРСКОТО ПРЕДИ ВРЕМЕ ЩЯХМЕ ДА ПРОДАДЕМ И КИСЕЛОТО МЛЯКО ЩО ЗА НАРОД СМЕ

  4. НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ОТЧАСТИ ПРОДАЖНИЦИ НЕ УМЕЕМ ДА ЗАЩИТИМ БЪЛГАРСКОТО ПРЕДИ ВРЕМЕ ЩЯХМЕ ДА ПРОДАДЕМ И КИСЕЛОТО МЛЯКО ЩО ЗА НАРОД СМЕ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here