Гореща тема-цената на млякото

18

ГОРЕЩА  ТЕМА

На вашето внимание, предлагаме коментари за ситуацията в сектор мляко в Русия, която поне в частта си – доставки на мляко и цени, е почти идентична с тази в България. Коментарите са подготвени от ТАСС.  Може руснаците да са намерили решение за изход от ситуацията.

Намаляващи тенденции

Парадоксът на руския пазар на млечни продукти  е, че въпреки липсата на сурово мляко за вътрешна консумация, произведеното  мляко от фермите днес не се търси, и цените за него падат. Какви са причините за тази ситуация, и как да се реши проблемът – такива въпроси бяха повдигнати по време на Деветия конгрес на Съюза на млекопроизводителите  в Русия.

Стефан Дюер, собственик на дружеството “Еконжива”

Стефан Дюер, собственик на дружеството “Еконжива”:

Важен въпрос е цената на суровото мляко. Страхувам се, че спадът в цените през 2018 г. може да бъде още по-значим, въпреки факта, че млякото не е коЙ знае колко много. Всичко зависи от това, как ще бъдат решени проблемите с фалшивите млека, сурогатни такива, сухите млека.

По отношение на сключването на дългосрочни договори за доставка на мляко с преработвателите е много по-важно, да се има в предвид пазарната ситуация. Имаме затворени и годишни договори за цялата 2018 година. Сега цените падат, преработвателите  идват и казват – нека намалим цената, иначе ще фалираме. И защо трябва да имам толкова дълъг договор? Когато има такъв договор и цената на пазара се увеличава  те казват, че не е необходимо да се повиши цената. Сега казват, че фабриките ще фалират, ако не се намали цената. Трябва да се промени нещо по договарянето.

В района на Калуга ще стартираме два комплекса, единият от които е завършен. Сега доим по  200 хиляди тона мляко за една година. Има вече четири комплекса, още три ще бъдат построени и ще доим 400 хил. тона мляко, /това е 70% от млякото което се преработва в България/. С настоящата подкрепа сега от държавата това е възможно. И най-важното – да се борим с фалшифицирането е задължително. Можем да се конкурираме с доставките от Беларус от вноса, но никога не можем да се конкурираме с растителните мазнини и сурогати.

Комплекса EkoNiva завърши с впечатляващ резултат 2017 г- на 26 декември производството на мляко във фермите на компанията достигна 1000 тона на ден – това е най-голямата цифра в Русия. Това е половината мляко, което влиза в българските  мандри за 1 година. Всъщност млякото се получава от няколкото ферми на комплекса. Дванадесет години работа ни коства това, казва шефа на комплекса. Разбира се, не беше лесно, трябваше да се научим от нулата. Не винаги икономическата ситуация благоприятства развитието на бизнеса. Беше много полезно, че държавата подкрепи млечната промишленост и направи възможно динамичното увеличаване на производствените нива.  Изградиха се  15 модерни комплекса за добитък. В края на декември млекодайното стадо е повече от 40 000 глави. Фирмата няма да спре дотук.. Четири нови комплекса са в процес на изграждане, още четири ще бъдат построени през 2018 година. И до края на 2019 г., според Стефан Дюер, 2000 тона мляко на ден, може да се превърне в нова реалност.

Говедовъд.ею отново известява своите читатели, че не защитава изгражда-нето на мегаполиси в говедовъдството. С такива статии информираме, нашите читатели и най-вече говедовъди, че тази мегаломания може да стане след-ващото препятствие за малки и средни ферми. Още отсега, трябва да се работи по защитна програма за интересите на тази категория стопанства. Помнете.

Говедовъд.ею

18 КОМЕНТАРИ

 1. Защо трябва да откриваме топлата вода? Защо в Западна Европа и САЩ нямат проблеми с цените на млякото? Извода е ясен -всичко е въпрос на манипулации.Толкова ли е трудно да се приеме модела на Западна Европа и САЩ ? Не е . Елементарно е , че всичко тук се прави целенасочено , като се възползват от простотията на хората.

  • Кой каза,че на запад нямало проблем с млякото? В Германия, Франция и Италия е по 10-20 Евро цента литъра. Друг е въпросът, че субсидиите са им в пъти по високи

 2. В много страни от Западна Европа изкупните цени на млякото са същите като в България

 3. Елементарно е , просто проучете как е там и го направете и тук същото. Как е там? Малките ферми се обединяват и си правят собствена мандра и произвеждат собствени продукти . Големите ферми си правят собствена мандра и произвеждат собствени продукти. Няма прекупвачи , няма извиване на ръце.

 4. И да се забравя ниската себестойност на литър мляко, което се прави с добро хранене и правилна генетика.

 5. Вдигнаха цената на млякото защото много хора затриха стадата си. В нашия край се чува, че ще има спад на изкупната цена. Целят да останат определени хора. И питам аз: Къде е малкия и среден бизнес тогава?

 6. Абе хора , стига чакайте някой друг да ви свърши работата. Бизнеса е там където го сложите ВИЕ.

 7. Господин Михайлов, г-н Арбов, вярно ли е, че сега нашите мандри изкупуват млякото на физически литър, а не на мастни вещества и белтъчини?! Кажете нещо за настоящите цени!

 8. Но субсидиите в пъти. За това си правят малки мандри за производство.

 9. Терзиева 0,35евро цента изкупна цена на мляко няма никъде в западна Европа. Не говорете глупости.

 10. Извинявам се. Но в Италия това са цените и то без субсидията на литър мляко. А Италия е в Африка

 11. Да, знам я и тази статистика. Тази, която дадох, показва данните за всички страни членки.

 12. Браво, г-жо Терзиева! Точно и на място! От фактите се ражда истината! Поздравления за медията, в която работите Агроновините! Много интересни и полезни неща научавам там. Ще се радвам да ни дойдете някой път в най-мистичната българска планина – Странджа!!! ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!!

 13. И да не се забравя ниската себестойност на литър мляко, което се прави с добро хранене и правилна генетика.

 14. Все производител в ерата на инфорационните технологии, може лесно да си пласира продукцията. В средният бизнес е бъдещето. Тези мегаполиси, само съсипват. Както виждаме хората с много средства, не знаят как да ги оползотворят нормално и се хвърлят във всякакви странности.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here