И лидерите на организации присъстват на семинари

1

Някой, ако си мисли, че шефовете на Браншовите организации, ходят само до министерството и  на барикадите, не е познал за Председателя на Националната асоциация на млеко и месо производителите – гр. Стара Загора – г-н Танчо Колев. Човека си беше в залата. Седна на първата маса и си водеше записки, през цялото време. Интересното е, че е през  четирите семинарни дни, най-многолюдните организации в страната – Развъдните организации, експертите, на които са единствената връзка с фермерите, не посещават семинарите. Все пак, къде ще чуят професорите Василев и Митев, доцент Крачунов, младата генерация представлявана от Емил Митев. Вероятно ги знаят тези неща. Единствено изключение направи г-н Пенчо Аврамов от Карнобат.

Обърнахме се с няколко въпроса към г-н Колев.

-Г-н Колев, не е тайна, че преди няколко дни,  по искане на група животновъди,  вие присъствахте на среща със зам-министър Димитров. Злободневните въпроси ги знаем всички – това са падането на цените на суровото мляко, и пропиляното време  от една година, при добри цени на млякото,  да се изготвят защитни механизми и условия за по-безболезненото приемане от фермерите,  този ход надолу.
Да, наистина е така. Интересното е, че в нашите мандри на ден влизат от 3-4  хил.т мляко произведено от нашите фермери, а складовете пълни с продукция. Хем няма мляко, хем има сирене. Това също го коментирахме. Набелязаха се някои мерки, както се казва в движение. Прав сте, че изпуснахме една година време. Все си мислехме, че цената ще бъде благоприятна занапред. Администрацията сякаш сега разбра, че ножа е дошъл до кокала, че трябва да се спасяват селата, демографския срив е налице и накрая трябва да спасим млякото. Каза се, че ще се засили контрола в предприятията по отношение качеството на суровините,  с които се работи, промяна в етикетирането – задължително, с какво мляко е изработен продукта. Ако е с българско, пише българско и трикольора, ако е млякото е румънско пише сиреното е направено с румънско краве мляко. Дано тези промени внесат ред и в производството и обществото почне да купува нашето, българското производство.

Г-н Колев, какво правим с малките и средни ферми. Те последни се усетиха и започнаха да кандидатстват по програми , но трудно успяват да влязат в тях.
За съжаление е така. Много от нашите членове, имащи по-малки ферми, им трябваше доста време, докато преодолеят страха да влязат в програмите, и така останаха зад борда. Сега пък, когато вече искат да участват, нямат шанс да влязат, защото обикновено не им стигат точките. Затова за тези фермери трябва да има отделно подпомагане, с определен таван и разбира се срок на задържане. В противен случай,  те остават зад борда и няма да чакат да получат писмо, че по някакви причини им се прекратява дейността, просто те сами ще пуснат щорите.

Какво правим тогава, фалита им е неизбежен.
Точно това исках да визирам. Повечето собственици на малки и средни ферми са физически лица и понеже това не е заложено в закона за фалита, те не могат да обявят дори и фалит.
Какво да ви кажа, трудни дни за фермерите. След Наредба 3, дойде модул мляко, сега дойде и  падането на цената на млякото. След няколко месеца,  ще почнем пак ваксиниране, значи пак стъпка надолу. Дано нещата в ЕО се по успокоят, че да получим достойна цена за нашето мляко.
Пожелахме добри цени за млякото в най-скоро време и за месото на г-н Колев.

Говедовъд.ею

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР