И малкото знание е по-добро от незнанието

7

Много се затруднихме, в коя категория, да сложим този материал …. имаше предложения, като – любопитно, новости ….защо не и реклама.
От известно време за сектор мляко говорим като имаме впредвид – промишлеността мляко. Започваме вече да говорим и за промишлеността месо. Анализирали сме ситуацията и сме отделили трите  основни групи, които сформират отбора.: производители на суровина, преработватели на суровина и търговци.

Публиката в случая е потребителя. Тя винаги иска да и бъде поднасяно най-доброто, да бъде винаги на първия ред и ако може да ползва бонуси. В същото време, публиката много мрази да бъде мамена. Тя винаги е нащрек, винаги готова да реагира, и винаги да компрометира отбора, който не играе по правилата.
Въпреки това, на щандовете на търговците се появяват добри продукти, които поради грешки в етикирането, може да изиграят лоша шега на производителите.

След хвърлената в пространството идея за реставрацията на Българското кафяво месодайно говедо дойде, и реда на месодайния Холщайн. По-голяма гавра от това досега е нямало, защото и децата в Америка знаят, че кравата за мляко носи името Холщайн. За България можем да бъдем по непретенциозни, защото такава порода у нас не съществува /поне по документи/. И по-добре, че ако бяхме по-просветени, едва ли някой щеше да си купи, тази тарелка с месодаен Холщайн. Ако продължаваме така, никога няма да научим нашите граждани да си хапват от доброто телешко месо, от месодайни породи.
Дискусията по тези въпроси е безкрайна, но търговците нека слязат на земята, и да не гледат само промоциите и червените етикети, а да помогнат на нашите производители дори и само с реклама. За това не са необходими много знания, и при всички случаи е по-добре от незнанието.
Говедовъд.ею

 

7 КОМЕНТАРИ

  1. Този срез на тибия ли е или се бъркам.Защо ли си мисля,че телета на 8 месеца порода Холщайн,не могат да извадят такъв размер мръвка

    • По принцип osso buco е от джолана. 200 кг теле на 8 месеца може да има такъв размер в горния край-на джолана. Проблемите са други – няма порода месодаен холщайн и осо буко се пише разделено (на италиански кокал с дупка)

  2. Изборът на месодайна порода трябва да се направи много внимателно в зависмост от крайния продукт, който фермерът планира да реализира. Също така зависи ит от факторите на околната среда, в която ще се отглежда дадената порода. Трябва да се има в предвид, че чистопородните стада се отглеждат с две основни цели – продажба на високкачествен продукт със съответната висока цена (например Ангус и Вагю) или продажба на чистопородни животни за схемите за хибридизация в месодайното говедовъдство. И в двата случая фермерът печели повече, отколото при индустриалното производство на месо – но трябват много знания и опит в генетиката, селекцията и маркетинга. По голямата част от говеждото месо, което се произвежда в Канада, и особено в САЩ, е от 2, 3 и 4-ри породни хибриди, заради по-високата ефективност, като се прави компромис с качеството, например с мраморираността. За съжаление хибридизацията в българското говедовъдство все още не е разпространена поради погрешната политика на субсидиране.

  3. Ама как звучи: месодаен холщайн! Добре, че не са му написали и номера на марката, че можеше да се окаже на 8 години…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here