БЪЛГАРСКО РОДОПСКО ГОВЕДО В ПРОГРАМАТА НА Българско Международно Движение

0

В редакцията на Говедовъд.ЕЮ, се получи следният материал, който публикуваме без редакторска намеса и цензура.

Уважаеми колеги аграри! Без значение какъв е вашият тесен профил, без значение в коя страна работите в момента, ако искате да възродим българското село, ако искате да участвате в създаването на новият български аграрен модел, свържете се с нас. Опитът ви е добре дошъл. Политически решения няма, решенията са само експертно-технически. Нужна ни е стратегическа порода в най-важния сектор на животновъдството, чрез която да реанимираме сектора. Имаме я! Пишете ни.

Публична тайна е, че у нас млечните крави не се хранят пълноценно и поради това не успяват да реализират дори ниската продуктивност, заложена в техните гени. Макар да възнамеряваме да променим това, ние си даваме сметка, че промяната няма да стане изведнъж с магическа пръчка. Това ни накара да потърсим животни, които се нуждаят от по-малко храна, усвояват по-ефективно фуражите и изразходват най-малко фураж при производство на единица мляко. За наша радост България разполага с може би най-ефективната в това отношение порода по света – Българско родопско говедо (БРГ).

Породата Джерсей, чиято кръв е 75 – 90 %   в породата на БРГ, се отличава с най-икономичната и ефективна трансформация на фуражите в мляко – произвежда над 1200 kg стандартно (приравнено към 4% м. в.) мляко на 100 kg живо тегло, по което е порода-лидер в света. Най-високо съдържание на полезни вещества в млякото имат Джерсейските крави в Дания – над 6% м.в. и над 4% белтък при общо количество масло+белтък над 550 кг. При наличното участие на гени в породата, бъдеща селекция спокойно може да бъде насочена, към постигане на посочените показатели. Геномната селекция на породата Джерсей е добре развита в САЩ и Канада. Първоначално могат да се използват лабораториите на тези държави, а по-късно да се изгради лаборатория у нас. Геномната селекция значително ще оптимизира и опрости селекцията на породата. Успоредно с нея ще бъде въведено и изкуствено осеменяване със сексирана сперма, а изключените от разплод животни ще се осеменяват с месодайната Абердин-ангус, която създават малки телета с безпроблемни раждания.[1]

БРГ е най-дребната порода за мляко у нас. Кравите са с височина при холката 115-124 см и жива маса 360-420 kg, а биците – 700-800 kg. Телетата се раждат с жива маса 18-22 kg. Дребноплодието е характерно и при кръстосване с по-едри породи за мляко и месо. Леките отелвания и високата плодовитост са много ценни качества на породата. Кравите са много скорозрели, най-често се заплождат на 15-16 мес. възраст.

Животните от БРГ съчетават екстериорните особености и продуктивните качества на Джерсея с ценното от КРГ – здрави крайници и копита, устойчивост на заболяванията и неблагоприятните условия, типични за района. Кравите са с подчертано млечен тип и слабо развита мускулатура. Те са устойчиви, приспособени към специфичните планински условия. Вимето е добре развито и подходящо за машинно доене.

Ценно качество на БРГ е отличното оползотворяване на високопланинските бедни пасища и малката им нужда от концентрирани фуражи, издръжливост и слабо реагиране на временни пропуски в храненето. Отличават се с над 10% по-нисък разход на фураж за кг мляко в сравнение с останалите породи за мляко у нас.

Средната млечност на крави от БРГ е около 2800-3000 кг с 4.5-4.8% м.в. През 2002 г. средната продуктивност на контролираните крави е 3375 кg мляко с 4,9% м.в. Най-високопродуктивното стадо за 2002 г. (ферма Нел-Ка в с. Тополово) е със средни резултати 4916 кг мляко и 5.16% м.в., а рекордистка на породата (от същото стадо) е крава Мима 225: на IV лактация е постигнала за 305-дн. лактация 6001 кг мляко с 5.3% м.в. и 3.72% белтък.

Характерна за породата е много голямата продължителност на използване на кравите, често достигаща до 12-15 год. През последните години тази порода намира все по-широко разпространение у нас, като се отглежда в северозападна България, Троянския Балкан, както и в равнинните райони на страната.[2]

Програмата на БМД предвижда масово разпространение на БРГ в семейните ферми из цялата страна.

Освен другите ползи, специфичната българска порода, създаваща мляко със специфични качества и вкус, ще създаде възможност за защита на множество специфични български млечни продукти. Освен като български, могат да се защитят и много продукти от специфични географски райони в страната.

[1] Източник ст.н.с. Йордан Малджански

[2] Източник „ПОРОДИ ГОВЕДА

за контакти :https://bulgarianim.org/

Автор: БМД – Аграрно Планиране

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here