Гореща тема – цената на млякото /януари, февруари/

2

Най-после. млечната европейска обсерватория публикува цените на суровото мляко за месец януари. За съжаление, нашата „обсерватория” още не е публикувала, какво мляко е влязло за обработка в мандрите, за да може да се анализира още по-добре ситуацията.

Цените на млякото, и в Европа и България през януари и февруари паднаха надолу. Независимо от това , поне досега европейските фермери не показват явно, че ножа е опрял до кокала, и си мълчат.
Има го и другия вариант, да имат защитни инструменти при такива ситуации. Искаме да се знае, че цената на млякото се получава на база цена на всеки изкупен литър. Така че, никой да не си представя, че тази цена се формира от броя на фермите. Данните за месец януари показват, че цената на млякото средно за Европа е паднала само с половин цент. С малко повече е паднала цената и за България. В 16 държави имаме ход надолу,  и най-много в Холандия с 4 цента, в Люксембург и Швеция- с 2 цента и Словения с 3 цента. В четири държави имаме дори качване на цената.
Извода, който можем да направим е: пада мита за голямо намаление на цените в Европа, и давай да намаляваме и в България.
Без Холандия, в останалите големи производители на мляко Германия, Дания, Франция, Полша, Италия за януари нямат спад на цените, дори във Франция имаме малко нагоре.
В сравнение с миналата година общо за ЕО цената към днешния ден е с 13% по висока. За България този процент е 5%, а най-голямо е увеличението в Чехия-от 31% , намаление от 2% имаме за Кипър и Белгия.
Най-ниска е изкупната цена в Естония, Литва и България. Румъния се измъкна от последното място и със субсидията от 2 цента на кг е доста пред нас.
Следва и извод 2:
Малкото производство и недостига на мляко – най-ниски изкупни цени.
Нещо не пасва съгласно икономиката.

Най-голямата корпорация в Европа FrieslandCampina, всеки последен понеделник на месеца, публикува изкупните цени за суровото мляко за следващия месец. Осигурената цена за сурово мляко на  FrieslandCampina за февруари 2018 г. е 35,75 евро за 100 килограма мляко. Гарантираната цена намалява с 1,75 евро в сравнение с януари 2018 г. (37,50 евро).
Осигурената цена за биологично сурово мляко през февруари 2018 г. на FrieslandCampina е 49.00 евро. Органичната гарантирана цена за февруари остава същата като органичната гарантирана цена за януари.

Получихме и въпрос от Йордан Йорданов: вярно ли е, че сега нашите мандри изкупуват млякото на физически литър, а не на мастни вещества и белтъчини?! Кажете нещо за настоящите цени!

Отговор: – Г-н Йорданов това е така. Има няколко мандри в страната, които чрез бонуси се стремят да накарат фермерите да работят за по големи проценти масленост и протеин. Разбира се, че съотношението при премирането на тези два показателя не е така, както трябва да е, но все пак се прави нещо. Навсякъде другаде се плаща на литър за масленост над 3.6 % и протеин над 3.2%,  но това е въпрос, за който трябва повече време и място за да ви се отговори подробно.

Говедовъд.ею

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Как става така ,че машинките на мандрите се показват много по лоши показатели, сравнение с чисто нови и калибрирани млекоанализатори? Като карам след камиона и пробата към мандрата, резултати са винаги възхитителни. А иначе се вода има или има винаги какво да се желае. С два различни млекоанализатори,НОВИ, ми дават еднакви резултати от манипулирания на мандрата. Шофьора на млекарката вдига ръце! Да питам аз, защото обикновено фермерите са виновни ( много случаи може и да е така),защо трябва негатива да е във животновъдите,като е известно как лаборантите в комбинация с шофьорите станаха милионери. Другия вариант е масово лаборантите в мандрата занижават резултати за да има санкции и по ниски цени за фермерите. Нареждане ОТГОРЕ. На кого да се оплаче човек? То реално няма кой друг да изкупи суровинната. Масово е така в България!!! За какви бонуси говорихте Михайлов? Може да го има в една и две ферми! До там. Мафия е тази държава и уж големия бизнес е на светло,да ама не е. Мандрите са си просто едни безнаказани,алчни разбойници. Иначе Модул Мляко? Смешки.

ОСТАВИ КОМЕНТАР