Личности – фермерът Динко Хърсев

3

Ако попитате някой гражданин, пък вече и селянин, какво правят животновъдите,  които произвеждат мляко и месо, може и да бъдете изненадани от отговорите им. Чували сме какво ли не. От рода – ами нищо не правят, ходят след кравите, поспиват си малко под сянката. След това ги издоят, продадат някои литър за джобни и готови.
Другите, които  четат вестниците,  пък казват – ей, тия са напълниха с пари. Всеки ден им дават по някакви програми – чували с пари. Пак им дадоха няколко милиона.
Това наистина е бляскавото настояще, което го иска и всеки един животновъд. За съжаление нещата не стоят така на терена.
Говедовъдите отглеждащи крави за мляко, нямат време за нищо. Работния ден започва, когато повтарят рано сутринта предаването на Милен Цветков и завършва с Господари на ефира, което те не могат да изгледат , защото вече са заспали. При другите направления и въдства ситуацията е подобна.
В тази връзка ние,  ще продължим  от първо лице, да разказваме  за нашите фермери.

Говедовъд.еюЩе ви разкажем за фермера Динко Хърсев от Карнобат. Банална, до полка позната история.

Сега обаче ситуацията е малко по друга. Сина му се включва в работата, като управител на фирмата се занимава и с  всичко останало – администрация, трактори, цялото растениевъдство, от 3500 дк също е на неговия гръб. Снахата се заема с фермата, където може да я намерите по всяко време. И резултатите не закъсняват.

Нашият разказ започва от времето, когато идва „новото време, и летяхме на вълните на мечтите и идващото благоденествие”.  Още през 1996 г Динко купува обор в с. Церковски и го населва с 20 крави и юници тамазлък от разтуреното АПК, и след това купува още 30 животни.
До 2010 г уж всичко е наред, животните стават вече над 120. Изведнъж започва икономическа криза, по това време и семейството решава да продаде кравите. Ама както се казва, шило в торба не стой, и той, още на следващата година, стартира наново. Старта е с негови 20 юници, които са били телета, по време на голямото разпродаване.

Вече обора е реставриран и е за 140 крави. Животните са близо 100, от които 60 крави и другите юници и женски телета. Мечтата на фамилията да има вързани в обора 140 крави.
Дребните неща също  са направени – доилна инсталация, място за отелванията и отглеждането на телетата, помещенията за фуражите.
До тук добре, казва Динко, но следва и риторичния въпрос – от тук на татък на къде и до къде.
По мярка 4.1 събрах 49 точки, значи до тук. Купих миксер на лизинг, което означава , че ще изплащам още няколко  години. Субсидиите също до никъде. Как да стартирам. Следващия ми старт ще е след пет години, като тегля друг кредит и така ще стигнем следващия век с това темпо. Това дето се говори , че щели да дават по 10-15 000 евро за мен си е само разлайване на кучетата.
Какво мога да подобря в моята ферма. Елате да кажете вие. Няма друг начин да съхраним средните и малките. Става с голяма инвестиция, и да се хващаме да работим.
Всичкото, което се пише, четем и се мъчим да правим – и изкуствено осеменяване и храненето по новите модели. Сега ме дразни все още ниската млечност на кравите. На 5000 кг съм от крава, потенциала им е над 6500 т. Но все нещо не достига. Нека отгоре да направят анализ на ситуацията, да осигурят финансирането,  с което можем да направим нещо, а то стига да си купим 2-3 гуми за трактора. В противен случай, ще се мъчим както сега, ще произвеждаме малко и скъпо.”
Говедовъд.ею

3 КОМЕНТАРИ

  1. Поздрави за упорития и успешен труд! Само с едно не съм съгласе – че потенциала на тези кравите във фермата е 6,500 литра за лактация. Животните на снимката без особени проблеми могат да стигнат 9,000 литра, ако се направи финна настройка на технологията и се решат някои малки на пръв поглед проблеми.

  2. Малкия и среден бизнес трябва да бъде приоритетно подкрепян , пенсионерите да имат пари да не мизерстват . Политици опомнете се !!!!!!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here