Учебника Фейсбук – „мъглата” в животновъдството ни е много гъста – 1 част

1

“Мъглата” в българското животновъдство е много гъста…….

Една интересна дискусия във Фейсбук, която стартира със статията ‘Малките животновъдни ферми имат по-остра нужда от финансова подкрепа от големите” на доц Марина Цанкова, публикувана в страницата на https://agrolife.bg.
Статията, в която се искат пари за малките и средни ферми, но не по най-добрия начин. Не може след 25 години от създаването на фермата да говорим,че фермата е прохождаща. Къде са причините за това положение. За да ги научим трябва да влезем в „мъглата”.

Материала ще бъде изложен в две части поради дългия разговор, но си заслужава да се прочете.

Даниел Халхулов защо трябва да има разделение на малки и големи, на всички по равно ноооооо явно има друга причина

Todor Arbov Вместо да се карате малки и големи кой да вземе по-голямото парче от “баницата”, защо не настоявате за най-справедливото плащане – за предадена за преработка (или директно продадена) продукция с платен ДДС.Докато това не стане, винаги ще има спорове и недоволни. Но явно такъв вариант е неизгоден, защото няма как повече да се краде……..

Даниел Халхулов Хора които си нямат понятие от реалността по добре да не дават съвети

Ejdan Remzioğlu Животните,които не дават мляко не ядат ли..

Todor Arbov Естествено, че същото правило (за официално произведена продукция) трябва да важи и за месото, и за продадените животни за разплод. Реалността в България ми е много добре позната – от 27 години животновъдството все повече затъва в блатото, поради некадърност на управляващите (липса на дългосрочна национална стратегия за развитие – работи се на парче) и сбъркани схеми за подпомагане….Ако някой не е съгласен с тези изводи – готов съм да дискутираме.

Даниел Халхулов какви животни отглеждаш колега

Todor Arbov “Отглеждам” крави по цял свят вече 27 години – консултирам говедовъдни ферми в Америка, Еропа и Азия.Няколко месеца в годината прекарвам в България.Досега никой от управляващите не е потърсил моята експертиза.Същото е и с фермерите – въпреки че публикувах няколко интересни материала с практическа насоченост на страницата на “Говедовъд”, четенията са по малко от 10.При материалите, които имат във заглавието думите “субсидия” или “помощи” четенията са няколко хиляди.Може сами да си направите изводите, колко фермери в България наистина искат да се развиват и да вървят напред.Тази седмица бях в Тексас, Уисконсин и Оахйо.Мога да ви разкажа как работят хората и какво можем да научим от тях – разбира се ако искаме.Поздрави от Канада.

Даниел Халхулов ами на хората им е омръзнало да четат поредния, които иска да им даде акъл акъл далече от реалността

Yosif Kirichev Арбов не консултирай а oтглеждай крави и овце в България и тогава коментирай…Аман от драскачи…

Владимир Георгиев Жалко, жалко Арбов е прав.И идва от свят без субсидии. И е професионалист!! Наистина.

Todor Arbov На “драскача” Арбов глупавите фермери в Америка и Канада му плащат за съвет. В България не искат дори безплатен съвет………

Yosif Kirichev Знам само че с 1 лев овче мляко и 4 лева живо тегло на агнета фалираме
На гол тумбак чифте пищови…

Todor Arbov Да, прав сте, ако доите 90 литра от овца и имате 100 овце, няма как да не фалирате. Минималния размер на стадо за нормален бизнес е 500 овце майки, другото е по-близко до хоби или допълнителен бизнес. Овцевъдството на Запад е профилирано – или за мляко, или за месо.В Канада повечето овце се хранят на ясла за да има печалба.В България все още мислим, че може да получаваме от всичко по много от едно и също животно – и мляко, и месо, и вълна, и то на пасища.Може да има комбинирани породи, но те трябва да се числят към автохтонните – това е друга “ракия” – там трява да има субсидии за запазване на генетиката.Другият вариант е да сертифицирате фермата за биологични производство и да увеличите цената на млякото и месото двойно.

Yosif Kirichev И 500 да имам при тези цени фалирам това е

Yosif Kirichev Имам 250

Владимир Георгиев Ох мнго дълга стана лекцята Г-н Арбов:))

Yosif Kirichev Теорията с практиката се разминават…доста

Владимир Георгиев Йосиф просто трябва да се срещнем, мисля все ще измислим някоя хитринка от какво да почнеш. Съгласен съм с г-н Арбов, че паша в България няма..тя е измама….

Yosif Kirichev Стрували си за 25 ст на литър да тормозиш агнето със сухо мляко?
Да суче до 40 дни до 14-15 кила живо и да се отбие.

Todor Arbov Йосифе, д-р Георгиев наистина разбира от овце, можеш да му се довериш.Моята специалност са говедата и организация на бизнеса (също и за овцевъдството).Мога да ти изпратя доста литература за овце, но за съжаление е на английски.Без четене промяна няма да стане.Старите методи са били валидни за времето си.Сега българските фермери се конкурират с европейските, които са доста по-напред с материала.Относно размера на стадото – съветвам те да го увеличиш, защото фиксираните разходи (освен храната) ще останат същите, а печалбата ще се удвои. Другото, което ме дразни в българското животновъдство, са безумните пари, които се наливат в бетон и тухли за напълно ненужни сгради, вместо да се обърне внимание на генетиката и храненето….Ако искаш бизнес съвет (безплатен), можеш да ми пишеш на адрес todor.arbov@gmail.com

Владимир Георгиев Губиш много от капацитета на овцата, която и без това ако не е млекодайна дава 100 -120 литра.А за агнетата…все повече се замислям дали си струва въобще да гледаш мъжките…

Yosif Kirichev Така е едно агне 30 кила яде колкото една овца. Овцете ми са нископродуктивни така е.

Владимир Георгиев Арбов е прав, с минимална механизация труда основните разходи при 250 и 500 дойни са еднакви. Една малка зала 2по8примерно може да издои до 700 овце двукратно.Бобкат, миксер, малък трактор…Един робот за агнетата и трима постоянно на работа. Четвъртия почива. Спокойно обгрижват 800 животни/с ремонта и сухостоя/ Съгласен съм Г-н Арбов, трябва да се получават пари за реализирана продукция.Иначе ще сеят тикви и памук…и после с дисковата брана. Или ще въдим коне и крави ама заради субсидията за пасища които пък почват да мрат ако зимата е снежна като миналата ама на кой му пука….

Todor Arbov Зимата не е най-страшна за кравите, в Канада става и -40 градуса.Проблемът е през лятото. От 10 години се опитвам да обясня това в България, хората трудно възприемат, че кравите трябва да се охлаждат през лятото за да не падне млякото и да се заплодят. През последните 2-3 години наблюдавам някакво развижване при големите ферми, но съвсем недостатъчно. Практически е трудно да се намери млечна ферма, даже в Канада без системи за охлаждане и принудителна вентилация. Температурния стрес при високопродуктивни крави започва при 21 градуса, при 26 градуса настъпват сериозни проблеми с възпроизводството.


Владимир Георгиев
 Проблем е глада…бих казал целогодишно.Глад за микро макро елементи, глад за протеин…В планините почти на всякъде е едно и също

Todor Arbov Най-големият проблем в животновъдството на България е, че в сектора влязоха много хора без съвременни познания в тази област и не искат да печелят като фермите на Запад, които прилагат модерни технологии за производство и управление, а употребяват много време и нерви да се доберат до помощи и субсидии. За да не мислите, че говоря само за големи ферми – средния размер на млечна кравеферма в Канада е само 73 крави – напълно сравнимо с България, но продуктивността от кравите под селекционен контрол (70% от националното стадо от 1.2 милиона) е над 10 хиляди литра. Има ферми и с 20 крави, които печелят милиони от работа с генетиката – продажба на бици и ембриони.Не виждам, защо това да не стане и в България – просто трябва желание.Отдавна говоря за създаване на национален нуклеус за производство на елитни месодайни бици в България и продажбата им на аукциони.Подбна схема може да се създаде и за овцевъдството – производство и продажба на елитни кочове.За сега никоя от безбройните “развъдни” организации не е проявила интерес – по-лесно е да се похарчат 4 милиона на година без видими резултати.С тези 4 милиона само за една година може да се генотипират половината крави на България, при това половината пари ще останат в Българиа – знам как да се направи, но няма интерес.

Владимир Георгиев Един много успешен Американски фермер от Уисконсин на времето ми каза:В Европа имате два проблема, единият се казва субсидии, другия профсаюзи.
Второто не важи за нас:))

Todor Arbov Второто наистина не се отнася за България, защото “газдата” в България плаща в пъти по-малко на работника при цени на млякото по-високи от тези в Америка.Мексинаците, които доят кравите на Америка, започват с $10 на час, няма грешка – на час, плюс безплатна квартира, мляко и месо.Възможно е, но само при висока производителност – над 10,000 литра на лактация.Американския фермер кара Форд на 10 години, в България са модерни джиповете на БМВ и Мерцедес. В Канада фермата е семеен бизнес, в България почти всеки с повече от 20 крави има вече и наемни работници. Проблем в България е и ниската производителност.Около 60% от себестойността на млякото е храната (произведена и купена). Първите 10-11 кг сухо вещество от дневната дажба отиват за поддържане на живота на 600 килограмова крава. При 45% сухо вещество в дажбата това е около 22-24 кг фураж на ден. Останалата част на дажбата е за производство на мляко. Вие сами си направете сметка, колко пари отиват на ден за производство на тор и каво остава за производството на мляко….По мои сметки всеки, който произвежда по-малко от 8,000 литра на лактация в България, не може да живее нормално без субсидии. Разбира се има начини за справяне с положението и при по-ниска млечност – ще загатна само няколко от тях: геномна оценка и осеменяване на най-добрата част от стадото (около 30%) със сексирана сперма за производство на ремонтни юници. Останалата част от кравите се осеменяват с Ангус (по-добра заплодяемост, леки отелвания, дневен прираст на хибридните телета над 1.3 кг, подобрено качество на месото). Друг вариант при ферми с животни от внос – цялото стадо се осеменява със сексирана сперма и парите се изкарват от продажбата на бременни юници (с геномна оценка). Само от работа не се забогатява, трябва и малко мозък….

 

1 КОМЕНТАР

  1. Всички сте големи специалисти, засукани приказвате, по научно. Само , че едно лайно на крава не сте изригнали. Иначе много ви бива акъл да давате. Елате първо, завъдете крави в България погледайте ги 1 година, поработите пък тогава плямпат. Гарантирам ви, че тогава друга песен ще запеете. Ама то едва ли някой такъв експерт ще издържи 1 година на напъна.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here