“Месодаен Холщайн”

1

Новата порода „Месодаен Холщайн” набира популярност и разнообразието от продукти се увеличава. След стека, дойде ред и на  телешки кебап и телешки ескалоп. Четейки тези етикети, все повече взехме да си мислим, че пък може и да има такава порода.
Затова се обърнахме към българският международен експерт по животновъдство г-н Тодор Арбов, със следния въпрос:
Г-н Арбов, вие сте врял и кипял в развъждането на говедата, бихте ли казали нещо повече за породата месодаен Холщайн
.

арбов -Тодор Арбов – Ако сте измислили такава порода в България, това си е ваш проблем. До сега, не съм видял никъде по света порода Месодаен Холщайн (Beef Holstein). Има кръстоска на Холщайн със Синьо Белгийско говедо (доста разпространена в Европа), която се прави във фермите за мляко, при използване на крави с ниска генетична стойност.
В Америка и Канада е по разпространено кръстосването на Холщайн с Ангус. Ако това месо е от такива кръстоски, би трябвало да е отбелязано ясно на етикета.
Освен да е станала някаква грешка при превода, защото на английски кастрирани бичета, от породата Холщайн, се угояват за месо под името Holstein Beef (което е различно от предполагаемата порода Beef Holstein).
За всеки случай направих и търсене в Гугъл с Holstein Beef Breed (месодайна порода Холщайн), но излизат резултати само за  Holstein Beef.
Тук става въпрос, дали породата Хощайн е специализирана месодайна порода, а не за това, че бичета от тази порода могат да се отглеждат за производство на месо.
Проблемът е с фалшивата реклама, иначе на месото нищо му няма, но отстъпва много като качество на месото от специализираните месодайни породи.
Интересното в случая е, защо асоциациите на месодайните породи си мълчат. С фалшивата реклама се засягат най-вече интересите на нейните членове.

Създава се погрешно впечатление у потребителите за качеството на  месото  от месодайни породи, и като следствие от това – намалено търсене. Напълно се оправдава поговорката „мълчанието е злато”, но още по-лошо е ако стигнем до романа „Мълчанието на агнетата”. Въпросът е, че пада самочувствието на тези нови фермери, които сега създават нашето месодайно говедовъдство. За консуматорите няма да говорим. Те са със железни стомаси. Не им се опират нито растителните мазнини, нито торовете, нито оцветители, нито етата. Пък г-н Арбов ни говори за някакви вкусови качества. Сега ще оправим общността, нали евродепутата Неков ще внесе материала „Двойно качество на продуктите на единния пазар”и тогава ще изпълняваме поредния регламент.
Говедовъд.ею

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here