Доим кравите веднъж. Възможно ли е

4

време за прочит: 4,5 минути

Млекопроизводител от Нова Зеландия четвърти  сезон дои кравите си един път на ден. Това  е намалило разходите  на фермера, а лекото намаление  на млякото  е компенсирано от по-равномерна сезонна производствена крива.

Когато фермера  Балдуин преминава на еднократно доене   на ден, преди четири години, колегите му казват, че е луд. Във фермата си той отглежда  775 крави и почти всичките са от породата Джерсей. По-концентрираната млечна продукция на породата ги прави идеални за еднократно доене. Мнозина, които се подиграваха на решението на този фермер, след намаляването на цените на млякото миналата година, са потърсили съветите му за преминаване към еднократно доене.

Той разбира, че първата година е най-тежката и казва, че фермерите трябва да бъдат подготвени за намаление на продукцията. В неговата ферма обикновено е произвеждано 228 000 кг  на сезон, но при преминаването към еднократно доене, плюс  последиците от сушата, намалява производството до 160 000 кг.

Да имаш крави, които ходят веднъж дневно до доилната зала,  намалява износването и разкъсването на вимето на кравата, и намаля апетита на животното. Също така  около 10-15% от кравите  не могат  да се адаптират към еднократното доене. Тези крави, или се пресушават, или имат много ниско производство на мляко.  Вместо да се превърне фуражът в мляко, той отива на гърба на кравата. Те натрупват мазнини отзад и отдават енергията си за трупане на килограми вместо мляко.
Джърси кравите, съставляват по-голямата част от стадото. Породата е подходяща за еднократно доене, защото „концентрацията” на мляко във вимето е по-висока. Тестовете показват, по-високо съдържание на мазнини и протеин на нива 6,8-7% мазнини и 4,6-4,8% протеини. За сравнение  доброто фризийско стадо произвежда по-големи обеми, но с 4.2% и 3.2%  мазнините и протеин.,Тези крави дават  също 30,кг мляко на ден, но те не могат  да поберат 30,кг във вимето си, ако ги доиш веднъж на ден. Кравата може да го направи само ако издоите 18,кг мляко ​​сутрин и 12,кг вечер. Този проблем не стой пред Джерсея..

Земеделските производители, обмислящи преминаването към еднократно доене, първо трябва да научат, колкото е възможно повече, преди да вземат решение. Също така, фермерите трябва да мислят за тяхната генетика. Най-големия проблем са маститите, когато се преминава на еднократно доене. След адаптирането към новия режим, маститите почти изчезват. Стойността на соматичните клетки в стадото му е средно 180 000, като се има предвид, че Fonterra наказва фермерите си, когато соматиците надхвърлят надхвърли 400 000 бр.

Еднократното доене позволява на фермера да увеличи кравите си. Увеличава и земята за пасище с още 4800 декара. Тази  земя сега представлява нещо като  горски „проскубан” масив, който през следващите пет години трябва да се превърне в пасище или обработваема земя. След като тази земя ще бъде на разположение, фермера  планира да дои вече 1200 крави.

Доенето сега  започва в 5:30 часа и завършва около 9:30 часа. Това е малко по-дълго от системата при двукратно доене, но пък кравите дават повече мляко и от тук се губи малко време. След това кравите излизат на пасищата, като най-отдалеченото е на 3.5км или средната отдалеченост от фермата на пасищата е 1.5 км. Еднократното доене  също означава по-малък разход на вода, както за изтичане така и за събирането и.  Намалява износването и повредите при доилната инсталация. Също така , кравите излизат еднократно на пасището, не се налага в горещите след обеди на лятото да вървят 1.5 км до залата.  Това обаче означава  промяна в управлението на пасищата.

След тежкия първи сезон производството се покачва до 226 000 кг мляко. Средно производството  е с около 10% по-малко, отколкото би било, ако той доеше стадото два пъти на ден.

За да се компенсират тази загуба, трябва да се постигане  оптималната крива за датите на отелване и млекуване, съобразени с най-добрите цени, които дава мандрата. Това означава,  отелване по-ранна от обичайната дата  – 12 юли.  Фермера е  изчислил, че е имал 5% икономия на разходи при преминаването към еднократно доене, защото е необходим по-малко труд. Например  сметката за електроенергия от $ 3500 пада на $ 2200 на месец. Разходите за развъждане и разходите за здравето на животните също намаляват и този процент е в рамките на  3-4%.

Може би това е и бъдещето. Дали нашите фермери няма да преминат на еднократно доене имайки в предвид, че много от тях получават средно за деня по 15кг мляко. Въпрос за размисъл и сметки.

За говедовъд Ивелина Станоева
– Нова Зеландия

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. аз това го направих преди две години, и нямам проблем само малко намаля млекото но пък спестих от разходите.

  2. в добре, че се обади. Много колеги не вярват ,че това има ефект. разбира се,че се прави когато има проблеми с цената на млякото и трябват иконимии

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here