Ние коментираме, вашите коментари

0

Във връзка с няколко публикувани статии от Говедовъд.ею получихме въпроси и мнения, които предоставяме на вашето внимание, защото те дават повече яснота по обсъжданите проблеми.
Как коментира тези статии международния  експерт по говедовъдство г-н Тодор Арбов.

По отношение статията :

И на плажа и в обора лежим на пясък

Йорданка Спасова :да, ако температурата вън е 25 градуса, това е комфорт! но ако е -20? не пробутвайте простотии на лековерни фермери.

Nikolai Hristov:Навярно ще е най- добре да е морски, наистина!.. Заразите

Тодор Арбов :Да, пясъкът е чудесна постеля за леглата на кравите, само че техологията за рециклиране изисва скъпа и трудна за поддържане техника, и поради това пясъкът не намира място в малките и средни ферми. С пясъчна постеля се проектират ферми с 1,000 крави и повече. За условията на България много по-перспективно е използването на компост, но това вече е друга тема…..


По отношение статията:

Дойм кравите веднъж.Възможно ли е

Sevdaliha Raikova Angelova :Не се ли доят три пъти няма смисъл да ги гледаш…

Тодор Арбов  Да, в Нова Зеландия има такава практика, която се използва по време на ниски изкупни цени на млякото, с цел икономия на труд и консумативи. Разбира се, всичко е въпрос на математика, защото млякото намалява, но намалява и консумацията на фураж. В България, при крави с годишен млеконадой от 3,000 – 4,000 литра това е напълно приложимо. От друга гледна точка трябва да се има в предвид, че крава с живо тегло 600 кг, консумира само за поддържане на живота около 11 кг сухо вещество на ден (около 25 кг смесена дажба) – резултатът от това количество е само тор, останалата част на дажбата отива за производството на мляко. Логиката подсказва, че при нормални цени на млякото (0.60-0.65 лв/л) е по добре кравите да се хранят на воля и да се доят 2 пъти, а при млечност над 9,000 литра (холщайн) или 6,000 литра (джерсей) и 3 пъти дневно. Много български фермери не умеят да смятат разходи и приходи и доят трикратно черно-шарени крави с производителност 4,000 – 5,000 литра на година.


По отношение статията:

Кастрация на мъжки телета за угояване

Lyubomir Yordanov На рисунката е стар метод с поваляне. Става бавно и е трудоемко, иска много персонал. Видях в Испания масова кастрация в станок на правостоящи бичета. Вместо упойка се зашеметяват с електричество без да се стига до падане. Кастрират се с бордицио отзад. После се освобождава от станока и влиза друго биче.

Тодор Арбов: Todor Arbov Да, рисунката е подвеждаща – трябва станок, и то здрав. А иначе устройството работи перфектно за бици над 9 месеца – пробвал съм го лично. Няма нужда от упойка или електричество ако има хидравличен станок – за съжаление в България такива модели трудно се намират.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here