Потребителите са готови да плащат

3

Проучванията, проведени сред немски потребители, показват, че купувачите са склонни да плащат повече за даден продукт, ако отговаря на няколко изисквания -хуманно отглеждане на животните, справедливи ставки плащани на земеделските стопани, яснота при произхода и качество на стоките.
Изследователи от Университета по технологии Бранденбург, провеждат проучване на потребителите, за да видят колко са готови да платят за млякото. Оказа се, че повечето немски купувачи, са съгласни да дават по-високи цени, ако знаят, че се поддържа доброто благосъстояние на кравите, а на земеделските стопани се плаща справедливо за работата им, и  стоките да се произвеждат на местно ниво.
За какво ще плащат най-много потребителите? Преди всичко за мляко от крави, които се отглеждат при условия с високо благосъстояние, и имат възможност за лятна паша. Един литър мляко може да струва до 24 евроцента в повече – и пак ще бъде купувано от потребителите.

За млякото, от местни доставчици, купувачите са готови да платят до 13 цента на литър повече, отколкото традиционно.
Ако защитата на едър рогат добитък е гарантирана при размножаването, потребителите ще плащат за един литър с още 9 цента повече. Също така, те се съгласиха да се увеличи цената на един литър мляко с 7 цента, като същевременно осигурят по-добри заплати за земеделските производители при изкупуването на млякото. За подпомагане на най-малките производители на мляко, потребителите биха плащали още 8 цента на литър мляко.

Фактът, че сред потребителите, има желание да плащат повече за мляко, въпреки система за поддръжка на едрия рогат добитък, показва, че купувачите се отнасят с уважение към работата на земеделския производител. Според учените, които извършват изследването, общото заключение е, че въвеждането на продукти, като млякото за “био” от селско стопанство, може да допринесе за стабилизиране на цените.

В допълнение, изследователите установили, че най-склонни да плащат повече за мляко, са хората, които купуват органично мляко  всеки ден. Оптимистичен е фактът, че дори и хората, които купуват нормално възможно най-евтиното мляко,  приемат допълнително плащане за някои млечни продукти и тяхното производство.

Една от причините за такива решения е промяната в имиджа на продуктите . Все повече и повече информация се появява на опаковката не само за състава на продуктите, но и за произхода и формата на отглеждане на животните.
Как да накараме потребителите действително да купуват продуктите, които очакват?
Според проучването купувачите имат доверие в етикетите . Ето защо германските производители все повече предоставят информация на етикетите, които ще разкажат повече за своите ферми .
Германското министерство на земеделието работи по стандартизацията на етикетите, така че, да е възможно надеждно етикетиране на продуктите, а потребителите да знаят какво  купуват.

Полските купувачи имат подобни изисквания. Според Центъра за проучване и анализ на пазара, до 90% от поляците, ако имат възможност, избират продукти произведени в Полша. Те променят и пропорциите на потребителите, които избират цена или качество – плащат повече за качествени продукти
източник:topagrar.comtopagrar . COM

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Ами в САЩ, където съм в момента, цената на сурово/ фермерско мляко, е в пъти по-висока от тази в магазина. За сравнение – мляко, купено от ферма, е на цена от 9 до 15 долара за галон (близо 4 л), а в магазина – фермерското, което аз купувам, е 5 долара. Най-нискокачественото, “обикновеното”, е на цена от около 3 долара за галон, но маслеността му куца. Разбира се, няма как да съпоставим двете държави, но исках да ви илюстрирам съотношението, макар да знам, че и тук фермерите не са без проблеми и заплащането става по-зле.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here