5 фактора, определящи световния пазар на мляко през 2018 г

3

Анализите са нещо нормално, и предопределят действията, които трябва да предприемат всички „играчи” в съответното производство, за да могат не само да оцелеят, но и да спечелят. След много дискусии и обобщаване мненията на експертите работещи в сектор Мляко, се очертаха пет „стълба”, които ще имат своето влияние на пазара.
1.Европейският съюз произвежда много мляко
През последните няколко години, ЕС отбеляза увеличение на производството на мляко. Сега ЕС произвежда 6.8 пъти повече от друг основен играч на пазара на мляко и млечни продукти – Нова Зеландия. По този начин обемът на млякото, получен през септември 2017 г., е с 4,3% по-висок в сравнение със същия период на миналата година.
2.САЩ също произвежда много мляко
Производството на мляко в американските  фермери набира скорост. През септември 2017 г. обемите са увеличени с 2%, а  през октомври – с 1,4% в сравнение с миналогодишните цифри. Увеличаването на производството на мляко в САЩ ще продължи през 2018 г., въпреки че броят на кравите в страната намалява и ще бъде осигурен чрез увеличаване на производителността на стадата и ефективно хранене.
3.Земеделските производители са недоволни от приходите
Пазарът продължава да бъде засегнат от спадащите доходи на млекопроизводителите. Факторът е регионален по характер, но не може да бъде подценен.  Подобни ситуации се появяват непрекъснато в различни  региони на света.
4.Потреблението не расте
Намаленото ниво на потребление играе отрицателно влияе върху цените. През последните няколко месеца на 2017 г. активното търсене на млечни продукти поддържа търсенето, но тази тенденция е намаляла, казват експертите. Консумацията на течни млечни продукти се намалява на първо място, казват експерти.
5.В складовете има много “мляко”
Пазарът страда от дисбаланс на търсенето и предлагането, което води до образуването на допълнителни количества млечни продукти в складовете. В края на 2017 г. количеството съхранявано мляко на прах в складовете в Европейския съюз достигна 400 хил. тона. От една страна, нарастващият обем на млечните продукти се влияе от пазара, от друга – от нарастващия обем на производството на суровини.

Това са изводите на анализаторите и публикувани в Милкбизнес.

Разбира се,че това са глобални предвиждания, и в повечето случаи са верни, но все пак за всяка страна имат различно въздействие.
Как стоят при нас тези пет основни пункта.

1.Ние не произвеждаме много мляко, дори е обратното-произвеждаме малко мляко.
2.САЩ е много далече от България, така че влиянието на голямото производство там може да е само индиректно.
3.Нашите млекопроизводители също не са доволни от приходите.
4.Потреблението расте, но това става анонимно.
5.В складовете има много млечна продукция.

Именно № 5  е черешката на тортата – как го правим, няма мляко – но има  пълни складове.

Имат думата анализаторите и някои други служби.

за Говедовъ.ею Тоня Мишева

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Не съм запозната как е в другите ЕС страни, но има ли регулации срещу употребата на сухо мляко? Не е ли това отговорът на въпроса за парадоска у нас – скалдовете пълни, а производството ниско или се лъжа? Може би прекалено много внос, не знам и затова питам колегите.

  2. Жалко, ама значи да пускам тотото. За сухото не се съмнявам, защото човекът, който преди ни изкупуваше млякото, сам си беше казал за него и как ние не сме му много нужни, ама това е друга тема. Сега препродаваме на по-голям изкупвач за по-добра цена, което е положителното в историята.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here