Производство на бици

В началото на всяка година, фирмите, продаващи сперма, ни подаряват лъскави каталози, с много снимки и информация за най-добрите разплодници при отделните породи говеда. В тази връзка се обърнахме към г-н Тодор Арбов-нашия международен експерт по говедовъдство , да ни каже какво се прави, какви са стъпките в селекцията и технологиите, че тези бици от снимките да намерят място в тези каталози.

Коментар на Тодор Арбов във връзка с публикацията за генотипиране на ембриони:

Възможните комбинации между гените на майката и бащата са повече от 2 милиарда. 99% от елитните бици за изкуствено осеменяване в света сега се произвеждат от ембриони. Отборът на мъжките телетата след раждането, който се прави чрез геномна оценка, е много строг и се извършва по повече от 70 показателя плюс изследвания за всички известни рецесивни гени, свързани с различни наследствени заболявания. След предварителния отбор и геномната оценка, от 50 бичета остава 1. В миналото този отбор се правеше на база средните показатели на родителите и известните сродници (BLUP), но надеждността на такъв метод е ниска 30-45% в зависимост от включения брой родственици в оценката. При геномната оценка с използването на Ultra-High Density 150К микро-чипове за microarray, надежността вече достига до 80-85%. За да се постигне такава надежност, към резултатите от генотипирането и сравняването им с базата данни на CDCB (Council of Dairy Cattle Breeding), се добавят и резултатите от оценката на родителите и всички известни родственици. CDCB обработва данните от генотипирането на повече от 500 хиляди говеда на година – 90% от тях са женски.

Графика: сравнение в броя на изследваните маркерите при микро-чипове с 50 хиляди SNP (Single Nucleotide Polymorphism – маркер) и микро-чип с с 150 хиляди SNP

За да получи една компания по изкуствено осеменяване 5 нови бичета в ТОР 100 класацията на САЩ, трябва да присади повече от 500 ембриона, произведени с мъжка сексирана сперма (95% чистота на разделяне на сперматозоидите от двата пола), да получи от тях 250 телета (50% прихващаемост) и от тях да избере 5, които биха могли да влязат в ТОР 100. Такава организация на процеса е доста трудоемка и скъпа, и затова хората вече са замислят, как да направят производството на бици по ефективно. Генотипирането на ембриони преди замразяването може значително да намли разходите, свързани с ембриотрнсфера и броят на реципиентите, които се използват и да ускори генетичния прогрес.

Широко навлиза в практиката за производство на ембриони и методът OPU/IVF (Ovum Pick Up / In Vitro Fertilization), който представлява получаване на неузрели яйцеклетки от яйчниците, култивирането им до пълно съзряване и оплождането им In Vitro със сексирана сперма от желания пол. Предимствата на този метод са, че не се използват хормони за суперовулация, процедурите за получаване на яйцеклетки могат да започнат още от 6 месечна възраст на донорите, възможно е да се правят на всеки 2 седмици, а също така и при бременни животни. Многократното ранното получаване на яйцеклетки значително намалява генерационния интервал при селекцията и ускорява генетичния прогрес.

Това е пътя за да стигнеш до лъскавите корици на каталозите.

Бик №1 в САЩ и света – DELTA – 1202 дъщери в 198 стада 99% надеждност TPI 2839 (GTPI 2709) – доказателство, че геномната оценка работи

Бик №3 в САЩ и света – DENVER – 137 дъщери в 46 стада 94% надеждност
TPI 2779 (GTPI 2677) – доказателство, че геномната оценка работи

И трите бика са собственост на STgenetics, USA, за която работи г-н Арбов, така че нямаме причина да не му вярваме. Данните може да проверите на страницата на компанията

https://stgen.com/default.aspx?language=english

и на станицата на Holstein USA

  http://www.holsteinusa.com/pdf/PreTop100Bulls.pdf
http://www.holsteinusa.com/genetic_evaluations/internattop100.html?printable=true

Във всяка една развъдна програма на развъдните асоциации в България е заложено производството на бици. Ако това го няма, не се знае дали асоциацията ще получи лиценз. Също така през последните години, при срещи на селекционери/колкото и малко да са те/ възниква спора можем ли или не можем да произвеждаме бици. Без да ставаме арбитри смятаме, че сами може да си отговорите на този въпрос. Разбира се тук не става дума за няколкото родни породи, които развъждаме.
Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here