САЩ- над 40 000 говедовъдни ферми през 2018 г

1

В доклада си за производството на мляко, публикуван  на 21.02.2018 г , американското министерство на земеделието съобщава, че броят на лицензираните млекопроизводители в САЩ е спаднал с 1600 ферми до 40219. през 2017 г. Това е спад от 3,8%. През последното десетилетие САЩ са загубили близо 17 000 млечни ферми или спад от около 30%.и средно по 1700 ферми годишно.

За 2018 г  американските фермери влязоха с 9,4 милиона крави в млекодайното стадо в САЩ,  при среден брой отглеждани крави в стадо  от 234 крави. Средният размер на стадата през 2008 г. е бил около 163 крави.

Щата Уисконсин  има най-много лицензирани млечни ферми – 9 090, които  доставят мляко. Въпреки това, и традициите в този щат, за една година са затворили вратите 430 ферми.  Пенсилвания  е  на второ място с 6 570 ферми, и  само 80 отпаднали. Ню Йорк отчита 4 490 лицензирани  ферми и  Минесота с 3 210 млечни ферми.

Калифорния, която все още е най-голямата млекопроизводителна “държава”, там са отпаднали  30 стопанства, но 1 390 продължават да произвеждат.  Средният брой на отглежданите крави в стадо в Калифорния е  1250. В Уисконсин  средният размер на стадото е 140 крави.

За Говедовъд.ею:
Международен експерт по говедовъдство: Тодор Арбов – Канада

1 КОМЕНТАР

 1. „Постепенно истинската жизнена енергия, питателността на храната и чистотата започнали да напускат американската хранителна мрежа. Отровили сме си водата, разрушили сме органичната почвена материя, подрили сме си склоновете, задушили сме си рибите и всичко това – в такъв изумително огромен мащаб, че сега здравеопазването е най-големият бизнес в Америка.
  …В момента четири месопреработвателни компании за говеждо месо контролират 80% от американския пазар. В “пшеничния пояс” на Америка в някои райони, където преди е имало избор от няколко силоза за зърно, сега често е останал само един – притежание на някоя от огромните мултинационални корпорации. “Зърненият картел” се превърна в ежедневна фраза в селското стопанство и е просто признак на това, че конкуренцията от едно време вече не съществува.
  По същия начин и птицевъдството и свиневъдството са станали силно централизирани. За съжаление, зърното и животните не се отглеждат в един и същи район. Зърното се изнася от районите, които крещящо се нуждаят от оборския тор, получен в резултат на консумацията на същото това зърно. Животните са концентрирани върху площи, които не могат да оползотворят всичкия този тор. Подобна концентрация лишава от плодородие дадено място, докато друго някое място се дави в купища тор. Последствията са замърсяване на подпочвените води, вонящи халета и болни животни…
  Огромните екологични и социални поражения, които често биват отразявани в медиите, не идват от занаятчийските производства и дребните фермери, а идват от безогледните, обиграни, централизирани и добре подплатени индустриални комплекси.
  За да задържим предприемачите в селското стопанство, трябва да премахнем пречките пред пазара, да предоставим на потребителите нови възможности за избор и да дадем свобода на творчество на занаятчийските производства.
  Ако настоящите тенденции продължат, само в рамките на едно поколение американският потребител ще има на разположение единствено мляко, тъпкано с говежди соматотропин, генно модифицирани растения и животни и някакви измислени буламачи от рафинериите на “Арчър Даниелс Мидланд”…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here