Говедовъдни новини – Уикенд 8

0

Целият християнски свят се готви за най-хубавия, най-големия празник, за Празника на Празниците – Великден.
Ето малко данни, които не знаете, за главното действащо лице – Яйцето.
Говедовъд.ЕЮ


Яйцата предупреждават за края на света

В Библията не се споменава за великденските яйца. Въпреки това, според различни източници, боядисването на яйца за Великден е древна традиция. Нека да пропуснем подробностите, ще кажем само, че за  християните  яйцето, символизира възкресението на Христос, а червеният цвят е неговата кръв.


Пилешките яйца могат да бъдат фалшифицирани

През 2013 г. фалшиви пилешки яйца се появиха в магазините на територията на Перм. Както разкри разследването, фалшификатите са внесени в Русия от …. както би могло да се очаква ……. Китай.
Китайските „факири”   успяха да направят черупки от калциев карбонат, жълтъците и белтъците   от желатинови и хранителни багрила.Такива яйца  са значително  по-евтини, а черупката  по-груба и блестяща, отколкото  на оригинала.
Въпреки това, фалшификатите все още  се купуват от невнимателни купувачи.


Яйцата не повишават холестерола
Въпреки продължителните противоречия експертите най-накрая се съгласиха: не е необходимо да се злоупотребява с яйца, а да се налагат строги ограничения –  е излишно. 3-4 броя на седмица може  да си позволи всеки човек.
Факт е, че наситените мазнини (“лошите”) в пилешкото яйце са малко, а ненаситени (т.е. полезните) – повече. А именно 2 грама срещу 3.


В света има 4 “яйчи” империи

Най-големият доставчик на яйца е Китай. Произвеждат се около 390 млрд.бройки годишно – почти половината от световното производство.Следват САЩ, Индия и Япония. 60% отиват в магазините, 40% падат на хранителната промишленост.
Средно човек изяжда по 173 яйца годишно.


Яйцата са здравословни и хранителни
Варените яйца са склад от витамини и микроелементи (витамин А, В12, D, рибофлавин, холин, фосфор, цинк).
 Важно! Колкото по-дълго  яйцето е варено, толкова по-трудно ще бъде усвоено. Така че,  твърдо свареното яйце ще бъде усвоено за около три часа.
Едно яйце съдържа около 80 калории, и по този показател е сравнимо  с ябълка или половин банан.


“Century Eggs” – популярен деликатес

“100-годишни яйца” са особено популярни в китайската кухня.
Патицата или пилето, те се намазват със смес от чай, вар, сол, глина и пепел, завиват се с разлагаща се  оризова обвивка и слама, а след това биват заравяни в земята, за няколко месеца.  Силната алкална реакция и липсата на въздух създават  тови деликатест, който има  наистина уникален аромат и тъмен цвят.
Той  се сервират като лека закуска или се използва при приготвянето на други ястия.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here