Цитрусовите плодове – тези, за които знаем малко, и почти не познаваме

0

Зимата е сезона на свинското, винското, тестените закуски, банички, мекички…. Това са неща традиционни от векове за нашата кухня.
Но има места, където традиционни са съвсем други неща.
А и с тази глобализация, всеки вече може да каже ….”Традициите, не са това, което бяха”…
Затова, сега ще ви запознаем, с бъдещи, защо не, традиционни български храни, които очакваме с нетърпение да се появят на нашите пазари .
През зимния сезон цитрусовите плодове са все по-важна част от нашето меню. Със своята свежест и полезност, те определено имат място в менюто ни в дните с минусови температури, раздаващи щедро приятни аромати и добра доза витамини.
Всички познаваме обичайните заподозрени от семейството на цитрусите: лимони, лайм, грейпфрути и портокали. Но има и други, по-непознати представители на тази група, които са ядливи и предлагат широка гама от аромати, горчиви и сладки вкусове, а често и интересен външен вид.
Представяме ви:

Ръката на Буда

Ръката на Буда или още цитрон е екзотичен плод с доста интересен външен вид, наподобяващ формата на длан с пръсти; характерен е за североизточната част на Индия и Китай. Традиционно предлаган в будистките храмове, плодът е с високо ценена форма и аромат. Тъй като не разполага с богата месеста част и не съдържа много сок, от ръката на Буда се използва най-често ароматната ѝ кора. За разлика от лимона, сърцевината не е горчива, а това прави цитрусът идеален за подслаждане на различни ястия и напитки. Ароматът на лимон и свежият цвят го правят фантастична добавка за алкохолни напитки като водка и джин, към които спокойно може да добавите свежо пръстче от “ръчичката на Буда”.

Кара Кара
Култивиран в средата на 70-те години на миналия век във венецуелската хасиенда Кара Кара (от където идва и името му), мини портокалът с червена сърцевина е кръстоска между два други цитруса. На външен вид изглежда като повечето цитруси, но щом го разрежете на две ще откриете свежата му розова плът с комплексен, сладък вкус с нотки на горски плодове и рози.
Със своето ниско киселинно съдържание Кара Кара е доста вкусен сам по себе си. Може да добавите красивата и вкусна розово-червена сладост на кара кара към вашите шейкове или обедни салати.

Кумкуат (символът на остров Корфу)

Този интересен цитрус, известен още и като златен портокал, е с големината на едра маслина с овална форма и оранжев цвят. Ярко оцветената му кора е напълно годна за консумация и често най-добрата част от плода.
Може да го консумирате целия, без да го обелвате, за да усетите в устата си прилив на изключително приятен сладко-кисел вкус. С кумкуат се получават страхотни мармалади, сладка ( Говедовъд.ЕЮ лично се е убедил в това), както и прекрасни маринати за различни видове месо. Може да го добавите и към зелената си салата за по-екзотичен вкус или към любимите си зимни торти или домашни плодови ликьори.

Грозният плод

Този цитрус с не особено приятното име “грозен плод” е естествен хибрид между грейпфрут, портокал и мандарина, открит за пръв път в Ямайка през 1930 г. Злощастното му име идва от често набръчканата му и неприятно изглеждаща кора. Но под грозния му екстериор се крие сочна месеста част сладка като мандарина. Сам по себе си този плод наистина е вкусен, но може да се използва и като добавка към питиета и ястия, също като портокала. Грозният плод е чудесно допълнение към салати, предястия и за овкусяване на различни видове меса.

ПомелоЗаедно с портокаловата мандарина, цитронът и папедата, помелото е един от основните цитрусови плодове, благодарение на които са култивирани много от останалите представители от семейството на тези свежи плодове. Този голям по размери цитрус, станал достъпен отскоро и у нас, е облечен със светло зеленикав до жълт цвят, а вкусът му е сладък, с подобен на грейпфрут аромат. Благодарение на тези вкусови качества, помелото е чудесна алтернатива за тези от вас, които обикновено стоят настрана от горчивината на грейпфрута. Месестата ядлива част на плода е обвита от дебела кора, която е доста горчива и негодна за консумация. “Месото” на помелото е по-сухо от това на грейпфрута и портокала, така че може лесно да го сервирате на парченца в чиния. В някои екзотични рецепти помелото се използва като добавка към рибни ястия (най-вече към риба меч), а кората може да се използва за сладко, след като се захароса добре.
източник:liebherr.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here