БАБХ: Незаконен транспорт на животни

0
Смелите ги проверяват, вместо да ги награждават
 

Ветеринарите отново свършиха нещо полезно, и веднага ги сложиха на пангара. Скорошните истории  с кончетата и говедата, които също бяха в пълно противоречие с изискванията, и бяха умъртвени, съгласно законодателството, но донесоха много главоболия на ветеринарите, се повтарят на нов глас.
Сега им спретнаха проверка за тези им действия на тези смели ветеринари, и дано са заснемали всичко с телефоните, че може и да излязат пак виновни. Въпросът е след този екшън, при следващия, контролните органи ще се намесят ли адекватно, или ще си затворят очите, за да не си развалят спокойствието.
Получава се така че, ветеринарите тъкмо наберат малко смелост, и хванат някой в нарушение, и веднага отгоре им се изсипва цялата защитна власт. Отново има затишие, докато се яви следващия смелчага, и той бъде смачкан или обуздан.
А има да се правят още много проверки. Като почнеш от растителните мазнини, сухите млека, транспортирането на животни от мургавите братя, клането на незнайни места и кой знае какво още. Нека обществото да си зададе въпроса,  кой ще плаща карантината и спазването на мерките съгласно втората заповед на БАБХ. Ами ако болестта от двете доказани птици вече е напъплила в този район, какво правим. Кой ще плаща разноските, това е въпроса.
Приамбюла е написан на основание публикуваните съобщения на БАБХ. 

След унищожаването на 119 птици, открити в транспорт, превозващ нелегално животни и птици, Областната дирекция по безопасността на храните – София град предостави за изследване от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците проби от евтаназираните екземпляри.
Първоначалните изследвания са доказали наличие на птичи грип в две от птиците – лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни.
По Закона за ветеринарномедицинската дейност, Зоопарк София е поставен под карантина.

за капак на цялата история

 Министърът на земеделието, храните и горите разпореди проверка на дейността на Българската агенция по безопасност на храните във връзка със сигнали от неправителствени организации и граждани. Те са свързани с предприетите мерки по унищожаване на птици, които по данни към момента са били внесени нерегламентирано на територията на страната през Дунав мост II. 
Съгласно заповедта на министъра проверката ще бъде извършена от Инспектората на Министерството на земеделието, храните и горите, съвместно с дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ.  Тя трябва да установи спазени ли са всички правила и процедури по ветеринарно-медицинското законодателство от служителите на БАБХ. За резултатите МЗХГ ще информира своевременно.

На 20.02.2018 г. незаконен транспорт на зоо животни за България е спрян на ГКПП“Дунав мост II“. Животни от видовете: алпаки, мечета плюс птици – гъски, патици, гълъби и патета, са транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение по време на транспорт и не са придружени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус.
Превозвачът няма лиценз за превоз, необходими познания за транспорт на животни и документи, с които да удостовери произхода им.По негови твърдения животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария.
Поради съмнения за наличие на екземпляри от защитените видове е уведомен РИОСВ Монтана, при което, животните са конфискувани на основание Закона за биологичното разнообразие и настанени в Зоологическа градина София град.
Зоологическата градина разполага с карантинен център, предназначен за нейните потребности, който не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от разпространение на заболявания в зоологическата градина.
През периода 2016 – 2018 г., високопатогенната инфлуенца по птиците тип А (птичи грип HPAI H5N8) предизвика една от най-големите епидемии по отношение броя на огнищата на домашни птици, географската площ и броя на мъртвите диви птици, регистрирана в Европейския съюз.
Епидемията на заболяването засегна и България през 2016 г. до 2017 г. и доведе до мащабни икономически загуби за държавата и за бизнеса (над 6 000 000 загуби, затваряне и ограничения на движение и търговия на животни, загубен статус по отношение на здравеопазване на животните в държавата) .
Въз основа на това и предвид епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птици, рисковете, които крие движението на домашни и диви птици с неясен здравен статус и за целите на опазването на здравето на животните в зоологическата градина и страната като цяло, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин.
Всяко незаконно въвеждане на животни в страната крие рискове от въвеждане и разпостранение на заболявания по животните, включително заболявания опасни и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците.източник-БАБХ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here