Проф.Бойко Ликов – Нодуларен дерматити

0

На Вашето внимание, предлагаме един материал изготвен от проф. Ликов и екип, относно заболяването Нодуларен дерматит. Съгласно изискванията на ЕО, балканите трябва да станат ”щита”, който да спре това заболяване за влизането му в Европа.
От доклада ще видите, че България е изпълнила всички изисквания относно ваксинирането на животните, и не е допуснала ново заболяване. Разбира се, това стана с големия реверанс на фермерите, които трябваше да ваксинират в най-неподходящите месеци, и съответно претърпяха загуби. След това нямаше ваксина на разположение по места, вследствие на което бе спряно движението на неваксинираните животни, разбирай, пак загуба на пари за фермерите.
Засега няма да казваме и за трети проблем в това отношение. Разбира се, авторите на статията нямат нищо общо с гореказаното, нито са виновни за този проблем. Те са си свършили прекрасно работата.
Говедовъд.ею

……..През 2016 в страните от Балканския полуостров са регистрирани 7 483 епизоотични огнища на ЗНД, в които са засегнати 12 330 говеда, а през 2017- 385 епизоотични огнища с 850 говеда т.е има рязко намаляване на интензивността на епизоотичния процес. На карта 1 е представено разпространението на ЗНД в Русия, Турция и Балканския полуостров за периода 2014- 2017 година.
През 2017 най-много са случаите на ЗНД в Албания- 379 (в тази страна ваксинацията все още не е била приключила) и много по-малко в Гърция (2 огнища) и Македония (4 огнища). В останалите страни засегнати през 2016 (вкл. и България) не са регистрирани нови епизоотични огнища, което показва, че ваксинацията е била изключително ефективна.
Това намаление на броят на огнищата през 2017 в България, Сърбия, Черна гора и Косово е показател за висока ефективност на масовата ваксинация провеждана на регионално/национално ниво.

Целият материал – по-долу във файла

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here