Д-р Георги Чобанов: Модул “Мляко” – денят Х, е назад във времето

0

В редакционната поща на Говедовъд.ЕЮ, се получи емеил от  Д-р Георги Чобанов – Директор на Дирекция “Здравеопазване, хуманно отношение към животните и контрол на фуражите” към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) , което публикуваме без редакторска намеса.
Говедовъд.ЕЮ

А „денят Х“ според Говедовъд.ею бе 11.02.2018 г. – последния ден, в който ползването на модул Мляко бе по желание. Съгласно заповедта на изпълнителния директор на БАБХ, от 12.02.2018 г. всички проби сурово краве мляко за целите на самоконтрола и официалния контрол следваше да се вземат само с електронното приложение.

Разбира се, очаквахме проблеми. И макар и да бяхме убедени, че приложението ще работи, все пак имаше известна нервност… Такава имаше и сред фермерите и другите намесени в процеса – мандри, лаборатории… Това ясно личеше и в многобройните извънредни разговори с безброй непознати загрижени хора. Надявам се да сме успявали да Ви разясним каквото Ви е вълнувало. Категорично обаче мога да заявя, че старта бе успешен – който се престраши и опита – успя!

Каква е равносметката? Все още е прекалено рано за някаква показателна статистика. Това ще стане след приключване на месец Март, дори и след изтичането на Април. На практика в края на Април ще може да се изчислят за първи път средногеометричните стойности разчитайки изцяло на модул Мляко, тъй като тогава ще има 2 месеца с по 2 проби, взети изцяло по новия метод.

И макар да е рано, каква е ситуацията?

По данни от ВетИС, от първото стартиране на модул Мляко на 22.01.2018 г. до 23.02.2018 г. чрез него са взети и изследвани 371 проби. В тая бройка влизат и пробите, взети от официални лекари за тестването на системата. Те обаче са точно 25 броя! Всички останали проби са взети от пробовземачи и са за целите на самоконтрола! Имайки предвид, че за пробовземачите реално модула старира от 12.02.2018 г., излиза че тези проби са взети за първите 10-11 дни. Което пък оборва тезата на скептиците, че това е поредното затруднение за фермерите – не само че е възможно, но и всеки може да го направи! При това доста по-лесно в сравнение със стария метод! Разбира се тук не включвам вариантите „не изследвам изобщо“ и „тоя модул ни задължава да даваме две проби месечно, а преди го нямаше!“.

Другото позитивно – сред тези 371 проби няма негодни! Т.е. пробите са определени като сурово краве мляко, а не различни вариации на водни разтвори. И още нещо – несъответстващо поне по един показател са само 11 проби.
Така че старта вече мина, пробите могат да се вземат и се вземат! А днес е вече е последния ден от Февруари. И пак ми позвъниха да ме попитат – „Ами времето е много лошо и не може да вземем проби! Ще може ли по стария начин?“ Закога? И макар времето да е лошо, месеца имаше 4 пълни седмици, от които времето е лошо само в последната! А аз лично обяснявам да се вземат пробите по-рано, за да може последната седмица да е за резервна в случай на нужда. Това го обясняват и всички мои колеги, ангажирани с процеса. Надали последния ден от месеца могат да се постигнат чудеса… А за лошото време – то е по-лошо за камиона отколкото за таблета! За таблета смятам, че е излишно да дискутираме. Факта, че „в това лошо време“ доста хора успяха да се свържат с мен, показва, че GSM-a работи, което пък автоматично доказва, че той може да се използва и за да запише взетата проба! Същото ще е и с таблет! Стигне ли обаче камиона до фермата и натовари млякото, значи може да се вземе и пробата! Ако три дни не може да се стигне до фермата, вероятно вече няма да има смисъл да се взема млякото – от там няма смисъл и да се взема проба от него! Но да стигнеш до фермата, да натовариш млякото и да се оправдаваш, че ще вземеш проба, но на хартия, ми се струва някак несериозно. А всяко отлагане на електронните проби отлага и първите електронни сметки – онези, дето чакаме да се случат в края на Април… А какво е предимството на стария метод? Единствено, че не се засичат координатите и часа. Така млякото може да се натовари на фермата, но пробата може да се вземе другаде – нещо, което уж вече не искаме…

И във връзка с гореописаното – днес има и първия засечен пробовземач (пробовземач е в мъжки род, но нека остане загадка от какъв пол е!), който е „взел“ проби сурово краве мляко от 5 ферми:

  • I ферма – в 11:08 ч, в село 1, Община 1, на 14,673 км от обекта,
  • II ферма – в 11:09 ч, в село 2, Община 2 на 24,656 км. от обекта,
  • III ферма – в 11:11 ч, в село 3, Община 2 на 27,464 км. от обекта,
  • IV ферма – в 11:12 ч, в село 4, Община 2, на 18,722 км. от обекта,
  • V ферма – в 11:12 ч, в село 5, Община 2, на 21,437 км от обекта,

като през „цялото това време“ от 4 минути „пробовземача“ е бил във ферма номер 6, в село номер 6, в съседна община, в съседна област! Много лесно се засича това – една карта, един пергел и чертаем кръгчета с радиуса на отстоянията. И където се засекат, значи там е човека с таблета и въвежда, въвежда… А всъщност и пергел и карта вече не са нужни – модула си си казва къде е таблета!

Въпреки че обяснявахме, че точно по тази причина Европейската Комисия поиска да забрани българското мляко, явно трябва да разчитаме само на строг контрол! А не се съгласяхме с констатациите, вадихме различни доводи… А контрола май не стига да е само от страна на БАБХ – важен е и този на заинтересованите! Защото предполагам, че стопаните на тези 6 ферми нямат представа, че пробите им са взети по този начин. Затова и задължително изискване бе да има подпис на стопанина на фермата!

Пожелавам Ви успехи в работата, в количествата мляко, в цената, в качеството, във вземането на пробите, в качеството на пробите… и най-вече здраве!

Д-р Георги Чобанов
ЗХОЖКФ, БАБХ

Всички права запазени. Позоваването на Говедовъд.ЕЮ – задължително.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here