Зима е. Какво ли правят животновъдите в снега.

5

Вратите са почти затрупани със сняг. Добре, че животните сякаш разбират, какво става, и не правят бели, слушат. Следва зареждане на фуража, но преди това подготовка. Разбира се, че сме мислили за зимата. Имаме концентриран фураж да издържим 20-30 дни, с грубия – няма проблем. Проблема е, как да стигнем до сеновала. Вчера направихме пъртина с греблото, днес всичко по старому. Пак преспи от сняг. Освен кравите, имаме и овце.

Единия от нас отива при тях, имаме 150 овце и още толкова агнета. Там историята същата. Добре, че няма доене и обора ни е добре зазимен. Извиках брат ми да помага. След обяд правим повторение,  по някой път и потретваме. Нали има една приказка – повторението е майка на знанието, и ние правим това, учим се и се смее. Попитах я – кога спи. За какво спане говориш. Тези дни не спим. Ще издържим казва Красимира. Добре, че децата са при нас на фермата, и не ги мислим в това лошо време. Тези неща, обаче не се виждат от обществеността. Тя си знае едно- тези пак взеха милионите и се качиха на джиповете. Ами ако нямахме джип, какво щяхме да правим в този сняг. Пожелах на Красето да отиде и поспи, че да е готова през нощта за дежурството по агненето.По вестниците се пишат колко много милиони се дават на животновъдите. Но никой не пише, защо и какво правят за да ги вземат. Пък и защо да не ги взема, заслужават си ги е. Ако не са те – животновъдите,  ще ядем качамак, дори и сланина няма да хапваме, защото и тя е скъпа. Не случайно поставих и такова заглавие: Зима е. Какво ли правят животновъдите в снега. Ако заглавието си беше без текста, този, който не е отглеждал животни, щеше да каже – какво правят,  пият червено вино и хапват суджуци, пък може и агнешко.
Нищо подобно. Тези хора вече трети ден са в снега /добре, че чудото е само три дни/трудно оцеляват. За ”награда” – много непредвидени разходи, намаление на продукцията, може да има и смъртност и накрая, като изгрее слънцето след няколко дни всичките ще бъдат болни. Знам го от минали години. Тези хора са за уважение, не им завиждайте.

За Говедовъ.ею – Тоня Мишева

5 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here