От мястото на събитието – търг за телета / 120 000 евро, рекорд на Европа/

0

Само преди няколко дни, едно женско теле, на име Perfection, дъщеря на Gymnast, на търг в Германия бе купено за 120 000 евро – абсолютен рекорд за Европа.  

Невероятните 120 000 евро за теле

По време на търга участваха български говедовъди, водени от Геномика ООД. Какво ни разказа д-р Николай Григоров за събитието.

Шоуто по говедовъдство, на което имахме удоволствие да присъстваме, заедно с група животновъди, си беше направо изживяване за всички. В програмата имаше всичко, дори и за най-капризните селекционери и говедовъди.
Един от дните бе определен за търг на телета. По каталог имаше да се продават 42 телета. Помислихме, че това ще стане за един час. Точно обратното се случи. Търга започна в 18.00 ч и завърши след 22.00 ч. Мястото на събитието бе Хале Верден – залата е използвана основно за спортове в коневъдството. Места 3500 – разбира се, всички седалки бяха пълни. Както му е реда, подиум застлан с червено килимче, златен дъжд задължително, след обявяване крайната цена, електронно голямо табло за да се следят залаганията, и накрая едни прекрасен оркестър, който със своите изпълнения внасяше атмосфера в залата.

Самата технология, на търг от този род, е следната. Телетата пристигат два дни преди търга, носени едва ли не на ръце, и в детски кошчета. Става дума за телета до шест месечна възраст. След това, два дни има подготовка за самото шоу-къпане, бърсане, фризиране, боядисване и др. През това време потенциалните купувачи оглеждат телетата, и ако решат да участват в търга, внасят такса за участие. Тази партида телета беше по-специална. Телетата бяха избирани да са с най-добрата генетика на Германия. Повечето от тях бяха рожби на ембриотрансфер и родителите им, са едни от най-известните представители на Холщайна в света. В каталога е обявена и цената на ембриона, от който е произведено телето. Така че, неговата първоначална цена обикновено включва цената на ембриона, разходите за самото теле и разбира се, печалба за фермера, и то голяма.
Търга започна съвсем спокойно и тихо. Никой не очакваше, какво ще се случи. Водещия, изключително опитен по провеждане на търгове на животни, стоеше на сцената с микрофон в ръка. Долу, в залата имаше няколко негови сътрудници, които предварително знаеха кои ще са участниците в търга, и обикновено стояха близо до тях. Наблюдаваха играчите и при едно тяхно кимване, сигнализираха на водещия, че има ново предложение. Всичко това много пъти ставаше само с погледи между играч и техническото лице. Последно, обявената сума, се казваше от водещия, и се появяваше на екрана. За още по-голямо напрежение в публиката, свиреше оркестъра. На всяка кръгла сума се чуваше изпълнение на малко барабанче в жесток ритъм и чинели.
Обикновено в началото стъпката е малка – от 200 до 500 евро. Но сумата стигне ли 20 000 евро, стъпката вече става 5000 евро. Така че, ние имахме възможност поне десет пъти да чуем музиката на барабанчетата. Както казах, тя се повтаряше на всяко кръгло число на сумата.
Телето излезе, цялата зала спокойна. Започна наддаването. Участваха трима играчи-двама германци и един руснак. Доста време ни отне, докато разберем, къде бяха седнали. На 40000 евро се отказа единия германец, и останаха „вечните съперници”. След 50 000 евро залата замря, чуваше се само гласът на водещия, и на кръгло число барабанчето и аплодисментите на публиката.
Когато цената стана 80 000 евро, руснака се отказа и всички мислеха, че шоуто свърши, изведнъж цената стана 85000. Съвсем близо до нас, беше седнал един човек. Облечен с дънкен костюм и каубойска шапка. Той през цялото време говореше по телефона, преди да се включи в търга. Явно беше , че изпълнява поръчка. След това последваха десет напрегнати минути, докато на екрана не се умири цифрата 120 000 евро.
Коментари имаше най-различни. Телето замина за Холандия и вероятно, като навърши възраст, ще започне да произвежда ембриони. Разбрахме, че още по време на търга новия собственик е обявил цената на ембрион и е събрал поръчки за 55 000  евро.

За говедовъд ею.д-р.  Николай Григоров -Геномика – ООД

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here