Посрещнахме Баба Марта – нека ни донесе най-хубавото – много здраве

0

Подобно на всяка една традиция в България и тази за Баба Марта е много хубава и интересна.
Единственото, което ни остава, е да я спазваме тази традиция, защото ако не я спазваме, не можем да я наречем традиция.
Това, което трябва да знаем, преди да закичим мартеничката, е от къде идва легендата за самото преусукване на белия и червен конец.
Християните разказват, че преди много години, когато хората били радостни, обличали бели дрехи. Така в една пролетна утрин на първи март в годината, когато Исус се е появил сред човеците, дева Мария в бяла премяна се е изправила пред огнището в стаята, отразявала една лентичка от фустата си и я обагрила с девствената си кръв. След това я усукала с друга лентичка и украсила гърдите си, в последствие излязла на терасата, за да посрещне първите лъчи на слънцето и да разкрие на света, че очаква живототворящо и светло плодородие и да благослови хората.
Появил се Исус Христос, въплътен от светия дух и Дева Мария.
От тогава до днес хората нарекли усуканите бели и червени конци – мартеница и с нея в първия ден на месец март се кичат всички благочестиви българи, децата, дори домашните животни.
Мартеницата се слага за здраве, да са плодни и да носят радост на семействата си. Според старобългарите обичаят за мартеничката е единствен по света и е израз на човешкото поклонение към майката Господна.
В традиционните български мартеници се вплитат парички, сух чесън, мъниста, железни халки, косми от конски опашки, черупки от охлюви и какво ли още не. Мартениците са смятат за амулет, който предпазва от зли сили.
Децата носят мартениците си на дясната ръка, на шията или на гърдите, а момите и младите невести се окичват на шията или вплитат мартеницата в косите си.
Мъжете връзват мартеницата на левия лакът или на левия глезен. На места е прието те да поставят червения конец в обувката на левия крак под петата, защото ако ги видя някой, че са си вързали мартеница, се приема, че така им се връзва и мъжествеността. Мартениците се връзват на младите животни за здраве, а на плодните дръвчета – за повече плодородие.
Прието е мартениците да се носят докато се види щъркел, а други – връзват амулета на разцъфнало плодово дръвче, намисляйки си желание и се приема, че то непременно ще се сбъдне до края на годината.
Мартеничката се носи до април месец, като след това тя вече носи нещастия и се приема за лошотия.
Интересен обичай е, че през март месец не е хубаво човек да си подстригва косата, защото се приема, че така се подстригва и ума. Други разказват, че в март месец се подстригват само магаретата.
Източник: сбор от различни легенди

ОСТАВИ КОМЕНТАР