Представяме ви американския фермер – Дон Беннинк, говедовъд № 1 за 2010 г

3

Американският говедовъд Дон Беннинк, започва от нулата, за да достигне до днешния ден, когато вече дои  4800 Холщайнски крави,  с производство на повече от 130 000 килограма мляко на ден, в субтропична Флорида. 

Дон Беннинк се премества в Бел, Флорида от Ню Йорк през 1980 г., и започва да отглежда 250 бр. крави. През 1990 г той вече дои над 1000 крави, и 20 години по-късно  в оборите му бройката на животните достига до зашеметяващите   4800.
76-годишният фермер, не държи толкова много на екстериора. Той набляга най-вече на  създаването  на крави, които да може да имат  безпроблемно производство на продукция, да се отглеждат на свобода и да е дълголетни.

“Ние искаме нашите крави да отговарят на т.н. “средна крава”,  при  условие да е и  “печеливш добитък” – разказва Дон Беннинк. Затова и  не се присъединяваме  към най-влиятелният общ индекс в света, американският TPI, в който външността играе важна роля.
В Америка са склонни, да оценят високо по-големите от стандарта  крави. Те ядат повече, но не дават повече мляко. Крава от 800 килограма дава 40 кг мляко с 3,5% мазнини на ден, за това са необходими почти два килограма повече фураж, и то само,  за поддържане на тялото. Една крава от 650 кг,  дава същото количество мляко. Тези два килограма царевица в повече, за нашите 4800, са почти един милион долара на година, само защото инспекторите харесват големи крави.”

Нямам слаби крави
Беннинк казва, че не обича да държи слаби крави, или крави, които  губят тегло. 
“Те трудно забременяват,  склонни са към куцота и са по-малко резистентни на болести. Бихме искали да имаме средна крава, която да може да поддържа състоянието си през цялата година. Следователно, компанията  отглежда крави за производство, здраве и дълголетие”. 

Кръстосване
Семейството  не кръстосва животните, с други породи.
“Имам няколко приятели, които кръстосват кравите си с бици, от други породи. Те го правят, за да получат по-малки крави, да повишат нивата, и да подобрят плодовитостта и здравето. Чистопородното  развъждане, дава по-добри, по-високи и по-продуктивни крави от породата Holsteins. Тези причини, а също и  прекомерения инбридинг е допринесла за това отлично състояние на породата, казва Беннинк, който редовно следи връзката на биковете и коефициента на инбридинг в замразената семенна течност.
Източник:Bennink&newwindow


3 КОМЕНТАРИ

    • Браво и на държавата, която го е подкрепила да постигне толкова много!

  1. Моите уважения-държавата как ни помага че да имам поне 40крави

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here