Говедовъдни новини – Уикенд 9

0

ПОЛША: От средата на януари, търсенето и предлагането на едър рогат добитък, бяха балансирани до такава степен, че се наблюдава стабилизиране на цените. Голямото търсене на месодайни крави, води до високи изкупни цени на млякото и млечната продукция.
Малките отстъпки от цената, вероятно няма да продължат дълго. Това се дължи, на цените от западната част на Европа, където ставките от началото на януари непрекъснато се увеличават. В Германия, цената след клане в клас R, на трупно месо е близо 8 лв/кг.


РУМЪНИЯ: Според Министерство на земеделието, Саудитска Арабия вдига мярката, за временно спиране на вноса на живи животни (едър рогат добитък, овце и кози), за клане от Румъния. Това отваря нови възможности, за румънски ръст на износа, в арабския регион, имайки се в предвид, че Саудитска Арабия, е една от най-големите вносители на живи животни, с над 10 милиона глави годишно.


КАНАДА: Големите производители на медицинска марихуана, чакат одобрение на закона, за началото на развлекателните продажби. В строги мерки за сигурност, 100 000 растения марихуана /разсад/, пристигнаха на международното летище във Ванкувър, и се отправиха към оранжерията в Лангли, Британска Колумбия, в едно от най-големите лицензирани предприятия, за производство на канабис, в света, и с лиценз за производство на марихуана.
„Ние ще използваме нашите продукти за развлекателни продажби, както и за медицински продажби.” – съобщават от предприятието.
Разсада бе предвижен до Ленгли с бронирани коли. Оранжериите, където ще се отглежда, в момента се използват за отглеждане на чушки – български сортове, и заемат площ от около 30 дка.
“Оранжерийният комплекс е ограден навсякъде, и навсякъде има камери. За да получите достъп до оранжерия, ще трябва да минете през  биометричен контрол. Съседите не трябва да се притесняват от миризмата. Ние имаме средства за контрол на миризми, и с него не трябва да има проблеми. Първата реколта на обекта се очаква в края на пролетта” – заявяват от фирмата.


УНГАРИЯ: Като част от дългосрочната политика, за стимулиране на вътрешното потребление на свинско месо, унгарското правителство, въведе намалена ставка на ДДС за свинско месо, което е спад  от 27% на 5%. От Министерството на земеделието на Унгария заявиха: “Една от основните цели на правителството, е да се увеличи вътрешното потребление, и хората да консумират евтина и достъпна храна, унгарско производство и с високо качество”. Новото данъчното намаление важи и за черния дроб, мозъка, езика, бъбреците и краката на прасето. Освен това, министерството също така, реши да намали ДДС върху потреблението на риба. Като цяло, двете намаления на данъците, ще генерират икономии от най-малко 242 евро на година, за едно средно домакинство в Унгария, според данни, оповестени от министерството.


ШВЕЙЦАРИЯ: През ноември 2017 г, е разкрита и действа, здравна служба само за телета. Тя подпомага фермерите при раждането, през млечния период и отбиването на телетата. Целта на това начинание, е да има здрави телета във фермите, на земеделските стопанства, така че, да се намали наполовина употребата на антибиотици, и по този начин, ефективността от угояване и развъждането трябва да се увеличи, и съответно да се подобри икономиката на фермата.


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here