БАБХ: Няма да купуваме фотоапарати

0

Само няколко седмици, след Заповедта на БАБХ, за фотографирането на отпадащите животни, тя бе отменена. Нещо, което се случва много рядко, в историята на ветеринарите. В статията на www.Говедовъд.ею

Съгласно нова Заповед, ветеринарните лекари трябва да си купят и фотоапарати

Трябваше официалните ветеринарни лекари, да осигурят контрол по бракуването,
товареното, приемането на животните в кланиците. Става дума за ЕРД – едрия рогат добитък. Това май, наистина трябваше да се случи, защото пред статистиката, всички стоят мирно и си мълчат. Според нея, през 2017 г са заклани в кланиците 35 070 животни от всичките категории на ЕРД. При едно поголовие от 600 000 бр животни, от всички категории, нормално е, да се колят поне една четвърт или в случая поне 100-120 000 бр. Така че, се пита, къде са отишли останалите 80 000 бр говеда, къде са заклани /защото не са умрели/, и какво е станало с месото.

От новата Заповед, става ясно, че фотографирането на животните отпада /така че, не купувайте фотоапарати/, до тук – хубаво, но възникват и въпросите.
На кой пречеше тази Заповед, и отпадането и чии интереси защитава. Фермерите приеха нормално ситуацията с фотографирането, и според тях, можеше да се направят снимки. Освен това техните задължения са изпълними – животното да има марки на двете уши,  и да има паспорт.
“Нормално е да е така – казва един наш фермер. Сега и ние ще изпълняваме изискванията. Дори и за млякото, трябва да го направят така. Нека всички фермери да сме на един кантар. Това модул мляко, играе роля само за качеството. Кой ще хване скритото мляко, което влиза в мандрите, и ни подбива цената “- продължи фермера.
Анализирайки ситуацията, и търсейки отговор за отпадането на фотоапаратите, има няколко логически извода.
На първо място, невъзможност на служителите на БАБХ, да се справят с тази задача. При търговията с животните няма събота, няма неделя. Освен това, ходенията до фермата стават две. В предната статия поставихме въпроса, кой ще плаща разходите, ако доктора закъснее, или въобще не дойде, в деня на запечатване на камиона. Кой ще плаща и транспорта на докторите.
От три години, с издаването на пътните листи, се занимават официалните лекари. Разбираме ръководството на БАБХ, че това са едни много добри приходи, без никакви разходи /те си знаят много добре, защо е така/. Но пък, защо това да става на гърба на фермера. В събота и неделя, си е направо подвиг, да вземеш пътен лист. Ако официалния ти лекар е на 50-60 км от фермата, трябва да ходиш до офиса му, но много често това се повтаря, защото не винаги можеш да бъдеш обслужен. Има райони където няма и назначени официални лекари. Много пъти се пропуска момента за продажба. Ами нали това е бизнеса на фермерите, защо те трябва да губят, защото изпълнението на една Заповед, не зависи от тях. Ама плащат, че чак ушите им плющят. Т
ук може да се зададе и въпроса, защо не се използват частно практикуващите лекари. Те са на всеки километър, както се казва. Спекулирали с това мероприятие, ами нека ценика им за тази операция, да е еднакъв с държавната служба. Все пак те са хората,  които са най-често по фермите, и най-добре са запознати със ситуацията в тях. Освен това, и фермерите им заплащат за труда.
Другата причина, която може да е  повлияла за отпадането на „фотоапаратите”,  не е че вече всички имаме телефони с камера. Вероятно на някой не му е изгодно да има такава проследяемост на животните.
Тук се оформят три групи:
– Първата са мургавите търговци. Ако това стане, те ще загубят влияние и лесни пари.
– Втората група са самите преработватели. Ако я няма първата група, голяма част от тях трябва да възстановяват транспорт, да назначават закупчици и най-важното, цената вероятно ще се увеличи. Освен това, съгласно Заповедта, те не трябва да приемат животните, може да се наложи някой да се разтоварват и да се  гледат още известно време. Контрола става вече без компромисен /поне в началото/.
– Третата група са част от фермерите. Много гастролиращите търговци са ги спасявали да им вземат животни по първа необходимост, болни, слаби и немаркирани. Освен това могат да се правят дребни измами по отношение на броя на животните и възрастта.
Вероятно има и други причини за отпадането на „фотоапаратите”,за която не можем да се сетим, но все пак интересно е, фермерите да получат някакъв отговор. Все пак, те са най-важният пръстен от веригата.
Относно идентификацията на ЕПЖ, напомняме действащите правила.
– Два дни, след раждането на животните, на хартиен носител се известява лекуващия вететеринарен лекар, /това го правете задължително, ако не го правите, след време единствения виновен при проблем е фермера/, в седем дневен срок се маркира новороденото, с по една ушна марка на всяко ухо, имаща баркод, и до двадесетия ден, се вади паспорт на животното.
Действайки по тази схема, новороденото ще бъде коректно записано в системата на ВЕТИНС, и няма да имате проблеми в бъдеще.
Говедовъ.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here