Жените в селското стопанство

0

На осми март, ние поднасяме букети на жените, а в Холандия – Централното бюро за статистика, публикува статистически данни, за участието на жените в селскостопанското производство. Ако разгледаме тези цифри, чисто математически, се оказва, че една трета от производството, минава през ръцете на жените. Разбира се, че тяхното участие е доста масирано, и ако случайно решат да излязат на женска стачка, земеделието се проваля (тук, в скоби, искам да се застраховам, че не подканям за такива действия, но тъй като при жените, никога нищо не е сигурно….:-).

През 2017 г. в селскостопанския сектор са работили общо 56 000 жени. Това е 33% от общия брой на работещите във фермите и компаниите. 8 от 10 жени работят в семейния бизнес. Повече от половината, от жените, работят повече от 20 часа седмично. Повечето жени работят в сектора на конете, където те са все още малцинство, но с 47% присъствие.
В млекопроизводството, точно една трета от броя на работещите, са жени, при птиците процентът на жените е 34%, в секторът на свинете 32%. В сектора на земеделието жените са само 29%, от общия брой на заетите лица.
В управлението на фермата, обаче приоритета на жените е едва 6% сега, и 9% през 2006 г.
Повечето фирми в сектора на коневъдството се ръководят от жени. Четири процента от птицефермите и свиневъдните стопанства, имат женски за ръководители. В сектора на млякото  жените ръководителки са най-малко -2 %. В земеделието шефовете жени са 8 %.
Тъй като жените играят важна роля в сектора, FrieslandCampina стартира програмата, за развитие на млечните продукти в развиващите се страни. Жените в селското стопанство реализират с 20 до 30% по-малко доходи от колегите си, защото имат по-малък достъп до знания, важни ресурси и услуги.

Говедовъд.ею – Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here