И в Южна Африка – рекордна цена за бик

0

На търг, проведен преди няколко месеца в Южна Африка за бик от породата Ankole и Ankole бяха броени 640 000 ранда, равняващи се на 50 000 долара. Името на бика е  NANK10-115, с дължина на десния рог от 110 см, а левият рог е с дължина от 114 см, разстоянието от връх до връх на двата рога е 129 см.
Собственик на бика е Кирил Рамафоша. За първи път той е видял животни от тази порода в Уганда. В запитването си, до ветеринарните власти на страната, за евентуален износ на животни до Южна Африка, му е било отказано под предлог, че не може да се гарантира здравен статус на животните. Тогава г-н Рамафоша минава на вариант две – отново се връща в Уганда, със специалист по ембриотрансвер, съответно произвеждат ембриони, които се внасят в Южна Африка и съответно се раждат първите Анколчета.
Стига се  до  организирането на  първия търг, на който цената за най-доброто животно – бика  – NANK10-115,  достига космическите за тази порода цена от 640 000 реада равняващи се на 50 000долара..

Породата Ankole  е регистрирана официално в Южна Африка, и се администрира от  Обществото за отглеждане на говеда “Afrikaner”. Месото  е  с ниско съдържание на холестерол и високо съдържание на полиненаситените мастни киселини. Интересното е, че двата признака  се управляват единствено от гени; те не могат да бъдат постигнати чрез хранене. На породата вече е дадено и прозвище-добитъкът на вековете.
Ankole също е популярен сред фермерите, които купуват бикове за ловуване и използват рогата, като трофеи. Ловните бикове са продавани за между 15 000 и 50 000 реада в зависимост от размера на техните рога.

източник:liverpoolecho.co.uk

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here