Говедовъдни новини – Уикенд 10

0

ХОЛАНДИЯ: Гарантираната цена на FrieslandCampina  падна  през февруари до 35,75 евро на 100 килограма мляко. Цената спада с 1,75 евро в сравнение с януари, когато бе 37,50 евро. Според млечната кооперация, спадът на гарантираната цена е следствие от очакванията, че цените на млякото на редица референтни дружества ще падне.
Гарантираната цена се основава на размера на 800 000 килограма мляко годишно, с 3,47% протеини, 4,41% мазнини и 4,51% лактоза.
Гарантираната цена на биологичното мляко от FrieslandCampina няма да падне през март. Цената остава непроменена при 49.00 евро на 100 килограма мляко.


ХОЛАНДИЯ: Холандските животновъди се включиха в кампанията за борба с рака, като на панаира в Асен купуваха родилни въжета с розов цвят.
За същата цел е пуснато в продажба и  розово фолио за бали. Досега цвета на фолиото  е бил жълт. По този начин са подкрепили благотворителната кампания. Постъпленията са предназначени за борба с детския рак.


ГЕРМАНИЯ: Търсенето на мляко VLOG дойде в Европа от Германия. VLOG означава хранителни продукти, произведени без ГМО продукти (генно модифицирани продукти). В Германия много супермаркети вече искат млечни продукти без ГМО. В момента има все повече млечни заводи, които искат да преработват млякото VLOG. Земеделските производители на млечни продукти, ще могат да произвеждат и доставят мляко VLOG. Но ако искат да доставят това мляко, трябва да има сертификат VLOG .
Фермерите могат да получат по-висока цена за млякото VLOG, отколкото при конвенционално мляко. Допълнителните разходи са предимно за концентриран фураж. Тъй като богатият на протеини концентрат е по-скъп, когато той трябва да бъде произведен без ГМО, а предимството за ферми с тревна дажба е най-голямото. Средната цена на 100 килограма мляко се увеличава средно с около 0,50 евро.


ШВЕЙЦАРИЯ: Млекопроизводители създадоха организация за отглеждане на по-малка и по-здрава млечна крава. Искат да развъждат крава за икономично производство на мляко.
Другата цел на фермерите е кравата да е здрава, като употребата на антибиотици  при нейното отглеждане да е по-малка. По-малката крава трябва да може да се запложда всяка година, и да има висока ефективност при храносмилането. За да може да се отглежда такава крава, е определен “швейцарският индекс”, с който животновъдите могат да избират бикове, които отговарят на изискванията. Индексът е за малка до средна по размер крава.


УНГАРИЯ: Като част от дългосрочната политика за стимулиране на вътрешното потребление на свинско месо, унгарското правителство въведе намалена ставка на ДДС за свинско месо, което е спада от 27% на 5%. Най-новото данъчното намаление важи и за свинското месо и странични продукти, като черния дроб, мозъка, езика, бъбреците и краката на свинския труп.
________________________________________
ПОЛША: През 2018 г. полското правителство ще отпусне общо 1,6 милиарда евро за модернизацията на оборите и оборудването на фермите. Този регламент “модернизация на земеделските стопанства” (ARiMR) е полското разработване на програмите на ЕС за развитие на селските райони, в рамките на общата селскостопанска политика на ЕС. Максималната подкрепа е не повече от 119 397 евро). Ако инвестициите не са пряко свързани с изграждане и /или модернизиране на фермата максималният размер може да бъде 47 589 евро.


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here