Застраховат млякото в Шотландия

0

Както повечето от нас знаят, преди десетина дни, над Европа мина урагана Еми, който този път стовари „яростта” си върху Великобритания и Ирландия. Нашето момче, Емил Добрев, който работи в говедовъдна ферма близо до Ламанша, по телефона ни каза: – Тук е ужас, от десет дни е кучешки студ. Характерно за Англия вали през час, но дъжда докато стигне до земята, пада като малки ледени зрънца. Половината ни крави се разкуцаха, добре, че идват редовно да вземат млякото, все пак това са над 50 тона на ден.

Още по тежко е било положението в Шотландия. Един млекопроизводител е бил принуден да изхвърли 75 000 литра сурово мляко, след снеговалеж, който блокира маршрутите за извозване. Тъй като температурите падат до минус 9C, и се парализират пътните мрежи, производителят е нямал друг избор, освен да изхвърли мляко на стойност 23 000 паунда.
За фермата е много трудно, и за всички,  който работят толкова усилено, за да поддържат стадото ни в най-добрата форма. Да провеждаме доене три пъти дневно в такова неблагоприятно време, и да се уверим, че всички крави и телета са в безопасност, и след това да се наложи да изхвърлим млякото, беше много обезкуражаващо за нашия персонал”- заявява фермера.  “Нашият млековоз  се опита да стигне до фермата, но беше върнат от полицията,  тъй като условията бяха твърде лоши.”

Земеделският производител добавя, че фермата просто ще трябва да продължи да работи, и да работи по-усилено, за да поеме разходите за загубите, причинени от неблагоприятното време.

Този урок, накара производителите да обмислят застраховането на произведеното мляко. Преработвателите, отдавна поставят въпроса за отговорността на производителите – поемат разходите за несъбраното мляко. Проучванията показват, че само около  30% от производителите биха се застраховали за покриване на разходите за изхабено мляко. Всъщност такава застраховка във Великобритания има и млекопроизводителите, могат да вземат в предвид следните точки от предложенията.

Има два вида покрития за загуба на мляко, които често се продават отделно. Покритие за мляко, изхвърлено поради  замърсяване, и  отделен пакет за покритие на несъбраното мляко, поради  лошо време или природни бедствия.

За Говедовъд.ею – Емил Добрев, Виликобритания

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here