Най-необичайни и редки млечни крави и говеда

0
Хората, отглеждат крави и бикове за получаване на месо, мляко и кожи. С цел да се нагодат животните към различни климатични условия скотовъдците са се научили да отглеждат  различни видове животни, според  района, климата и др. фактори.
Говедовъд.ею изготви  общ преглед на най-необичайни, редки и странни породи говеда. Надяваме се освен забавлението, което ви предлагаме, да обогатим вашите познания.
  1. Watussi Тази порода говеда е била създадена  в Африка и идва от изчезналите примитивни чифтокопитни говеда.
Watussi

В момента Watussi се намират главно в Африка, но способността им да се адаптират към различни климатични условия допуска разпространението им и  на други континенти. Watussi се отличават с  много дълги рога, които помагат на животните  да се справят с горещината. Вътре в рогата  има обширна кръвоносна система, която се използва като  терморегулираща  система. В горещо време, кръвта, която преминава през тези рога, охлажда  въздушния поток и понижава температурата на цялото тяло. Watussi са се научили да се адаптират към условията на околната среда, в която те живеят. Така че, тази порода крави могат да живеят без храна и вода в продължение на дълъг период от време. Както вече бе отбелязано, Watussi първоначално се разпространява в Африка. Тук живота на много хора е  свързан с отглеждането на тези животни. Например, племето Масаи не само  отглежда  животни  от тази порода за прехрана и работа, но също така и за пиене  на кръвта им, която  разреждат с мляко. В Руанда са се намирали  най-големите екземпляри Watussi, които са  принадлежали на царете. От 1960 год. Watussi  са се разпространили и в Северна Америка.  Watussi се разпостраняват и в САЩ, където активно се работи за  асоциирането им,   там вече има създадени  дружества за развъждане на тази порода, има  списъци  на имената на всички собственици на тази порода говеда. Днес можете да си купите една крава средно $ 6500.

Highland

2. Породата Highland произлиза от Шотландия и  през 20-ти век се разпространява по целия свят, особено в Северна Америка и Австралия. Породата се е развила в два цвята – черно и червено. Черното Highland първоначално се появява в Западна Австралия, червеното Highland е разпостранено – в северните  австралийски планини .

Шотландия е с доста различен  климат, и появата на Highland там е напълно резонна, в предвид на това, че животните са  покрити с дебел слой от вълна и имат дълъг бретон, който почти напълно затваря очите им. Вълната им дава защита от студените зими, а също така ги  спасява от силен вятър и насекоми. Доста меката вътрешна подкосъмна покривка на  Highland им помага да се запазят  в студеното време, защото те  не разполагат с дебел слой подкожна мазнина. Дебелата вълнена покривка на тези животни позволява на земеделските стопани да не  харчат пари за скъпи хамбари. Highland успешно  се разпространява  в Централна Европа и в Канада. Кралицата на Великобритания има свое собствено стадо от 100 глави Highland. В зоологическите градини, животните  живеят  заедно с други екзотични видове.  Highland може да се намери в зоологическите  градини на  Ялта, Киев и Харков.  Highland също има своя собствена асоциация, която е създадена под патронажа на кралица Елизабет II. От държавният съюз може да се купи 1 крава средно за 1200 евро.

Синьо белгийско

3. Белгийската порода говеда Blue  е продукт на новите методи на генетиката. Първоначално кравите са  се появили в Белгия през 18 век чрез кръстосване на шарена порода бикове  с  порода късороги  говеда . Земеделските производители са се стремели да  развият и двата признака   месо и мляко. Но след много експерименти белгийската  Blue крава определено се превърнала в месна порода. През 1960 год при породата е била открита мутация на  мускулния  ген, т.е. всеки мускул на  белгийските  Blue  крави е два пъти по-голям от тази на конвенционалните  животни. Днес, тази порода се отглежда в Белгия, Франция и Германия. При раждането, телета тежат около 40 кг, но възрастни бикове може да достигнат  повече от 1300 кг. Поради голямата мускулната маса при тези животни  е невъзможно нормалното физиологично отелване, телета могат да бъдат отелени  само чрез цезарово сечение. Всеки ден биковете на белгийския Blue добавят  по 1900 грама  към теглото си. За 18 месеца, животното може да тежи 750 кг. Независимо от факта, че белгийската Blue кравата се  счита за месна порода, производствените показатели на млякото остават доста високи: средно, животното дава до 4 хиляди литра на 250 дни лактация. Месото на белгийския Blue, според Gourmet , той се счита за деликатес и може да се нарече, че е доста „ постно” , поради липсата на мазнини. Въпреки това, белгийските  Blue  животни  имат  доста явни врагове. Някои експерти плашат, че животните са родени грозни и умират много  по-рано, което се дължи  на факта, че краката им започват да се подуват.

Плюшена крава – “Панда”

4. Плюшената крава или както я наричат още ” Панда “, е била отгледана в щата Айова САЩ. Според селекционерите, в света има не повече от 40 бройки  крави от тази порода. Тези животни не се отглеждат за месо или мляко, за разлика от всички други породи, а само за красота. Плюшените крави нямат официално име, тъй като  тяхното разпространение   скоро след създаването им е било занемарено  . Сега собствениците на тези животни основно се срещат помежду си в шоу програми. Всяка година в Съединените щати се прави  един  конкурс за красота сред плюшени крави. Кравите показани на изложбите се оценяват по  общите им външни характеристики и индивидуалните особености на животните. Плюшената крава се счита изключително за декоративно животно. Тя няма рога и вимето и не е предназначено за доене. Животните изглеждат  добре в шоу  предавания, и собствениците  им харчат повече за  пари за оформяне на външният им вид. Като цяло, един домашен любимец – Плюшена крава може да   струва  около $ 20 хиляди.

Longhorns

5. Longhorn за първи път са се е появили в Съединените щати чрез кръстосване на испански и английски креолски говеда. Отличителна черта на тези животни са рогите рога, които достигат понякога  до 2 м, с двойно или дори тройно завъртане.  Longhorns за първи път са се развъждили  в Тексас, и след това започнали да се разпространяват в цялата страна. Скоро обаче, животновъдите се установили, че тези крави имат много агресивен характер, заради това, през 1861 г. в Мисури и Канзас на фермерите им е  забранено  развъждането на тази  порода  животни. За разплод Longhorns са  върнати в САЩ  след Гражданската война, когато за Америка е важно възстановяването на  икономиката и селското стопанство. Longhorns са непретенциозни  селскостопанските животни, от които е възможно да се получи много месо. Животните могат да отглеждат  изключително на паша, като доста   бързо наддават на тегло. Longhorns  са разпръснати на  цялата територия на  Съединените щати. Сред всичките екземпляри от породата  Longhorns , е  особено известен с бика  Jay Рияд от Австралия, който има най-дългите рога в света – 3 метра. Сега бика  е на  10  години, така че е много  вероятно, за в бъдеще роговете му растат още повече.

По материали от – newsmilk

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here