Нодуларен дерматит. Кога ще ваксинираме..

4

Това е въпроса, които задават повечето фермери при срещи с тях през този месец. Фермерските организации още миналата година са изпратили писмо до БАБХ за своевременно ваксиниране на животните. Миналата година определено се закъсня поради забавена процедура при обществената поръчка. Съответно последствията бяха за сметка на фермерите. Направи се точно обратното което пише в инструкцията на ваксината- да се ваксинира до края на април. Ние си ваксинирахме през цялото лято. Последствията според фермерите са намаляването на млечността, аборти, безапетитие, вървят като извънземни добавя един фермер. Съответно намаление на продуктивността, което означава и загуба за фермера. Ето защо тази година от Агенцията трябва да действат по-бързо и организирано,  за да не се стигне до миналогодишните обвинения. Този път обаче ще има  искове  за обезщетение се заканват фермерите.

Имайки в предвид влошаване състоянието на животните за няколко дни и гореказаните загуби, много наши фермери споделят,че няма да ваксинират. Това може да се случи, но пак на гърба на фермера със съответните санкции и загуби. Първо, в края на миналата година на съвещание на ФАО, за което говедовъд.ею ви информира бе поставена задача на държавите от Балканите да станат”стената” която няма да допусне влизането на дерматита в Унгария и нагоре. Второ, ако сте прочели материала на проф. Бойко Ликов

Проф.Бойко Ликов – Нодуларен дерматити

може да се видят добрите резултати от ваксинирането.

През 2016 в страните на Балканския полуостров са регистрирани 7 483 епизоотични огнища на ЗНД, в които са засегнати 12 330 говеда, а през 2017- 385 епизоотични огнища с 850 говеда т.е има рязко намаляване на интензивността на епизоотичния процес.
През 2017 най-много са случаите на ЗНД в Албания- 379 (в тази страна ваксинацията все още не е била приключила) и много по-малко в Гърция (2 огнища) и Македония (4 огнища). В останалите страни засегнати през 2016 (вкл. и България) не са регистрирани нови епизоотични огнища, което показва, че ваксинацията е била изключително ефективна.
Става ясно,че ваксинираш ли нямаш проблеми с болестта. Третото е вече драконовски подход- не си ли ваксинирал животните, няма субсидия. Това се случи на гръцките фермери, които също отказваха да ваксинират, но в крайна сметка под натиск свършиха тази работа и както вече прочетохте за миналата година са имли дерматити  в две ферми.

Правилата  при установяване на заболяването знаем всички- ликвидация на животните и шест месеца затваряне на фермата. С други думи един бизнес създаван с много труд и лишения отива в небитието заради едно прескочено ваксиниране.

За да не се допуска провала на кампанията по ваксинирането смятаме, че е нормално да се направи следното:/ тези предложения де факто са направени от говедовъдите, изразени при разговори с нас/

-доставяне ваксина веднага и започване кампанията по ваксинирането против Нодуларен дерматит .
-частно практикуващите лекари да ваксинират животните в срок и недопускане на хематоми, поради неправилно поставена ваксина.
-в Областните ветеринарни служби винаги да има на разположение ваксина за ваксиниране на телета  навършили 4 ри месечна възраст и евентуално животни от внос.
-компенсиране на загуби причинени от негативно действие на ваксината
-ваксиниране с ваксина позволяваща износ на животни в други страни.

Дано в последната година на три годишната ДПП нещата да се случат в срок и не изправят на „нокти” фермерите, които в момента са отново стресирани от ниските изкупни цени на млякото.

Преди да започнете ваксинирането не е лошо да се запознаете с този материал.

Ваксинация – какво трябва да знаем

Говедовъд.ею

4 КОМЕНТАРИ

  1. Миналата година отказах ваксинацията и нямах никакви проблеми с отелванията, но 2016 след ваксинацията загубих над 30% приплоди като повечето бяха загинали вътре в утробата… Въпросът ми е към всички организации и асоциации, които усвояват пари за сертифициране, селекция и държавно финансиране, защо мълчите? Защо мълчите, когато ние страдахме за загубени животни, юници, телета? Не отговаряйте, ние знаем – и вие сте платени, купени, използвани!

    • ще публикуваме вашето питане в сайта, да видим дали някоя развъдна организация ще ви отговори…поне вашата, ако сте член на някоя, дали ще си направи труда да отговори чрез вас, на всичките си членове..

  2. Михаил Михайлов , за жалост не виждам смисъл и не членувам в такава, но дори и най-запомнящите се като ”на овцевъдите”, ”на говедовъдите” и тям подобни не обелиха дума, не спомогнаха дори една стачка да се организира. Браншови организации

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here