Момчил Неков: Трябва да има еднакви субсидии за земеделските производители в ЕС

0

Страсбург, 13 март 2018 г. – Земеделските производители от България, Хърватия, Румъния, Полша, Финландия и др. страни са изправени пред сходни предизвикателства, свързани с промяна в климата, борба със все по-устойчиви болести и вредители, трудности при намирането на работна ръка.  За това остава необясним въпросът за разликите в подпомагането и неравните субсидии, които получават. Трябва да има еднакви субсидии, за едно нормално функциониране на единния пазар в ЕС.

Това заяви снощи евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Момчил Неков на извънредно заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП в Стасбург.

 „Друг сериозен проблем е разграбването и концентрацията на земя, която е все по-ограничен ресурс. Това е проблем за навлизането на млади и нови фермери. Проблем е и концентрацията на субсидии в ръцете на малко производители. Трябва да се намери успешна формула, която да намери баланса между размера на субсидия и икономическото отражение, например чрез по-голяма подкрепа за производители, които реално създават и поддържат повече работи места в селските райони“, коментира още Момчил Неков.

 Той допълни, че европейските производители и потребители в различните части на Европа очакват еднакво качество на продуктите от еднаква марка и опаковка.

 Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП обсъди доклад относно бъдещето на изхранването и на селското стопанство. Европейският парламент цели приемане на позиция относно бъдещата обща селскостопанска политика и многогодишната финансова рамка. Очаква се това да стане през май тази година, когато и Европейската комисия ще даде своето предложение за бъдещето на бюджета на Европейския съюз.

Няма да има Европа на две скорости, когато няма и държави на две скорости

Страсбург, 13 март 2018 г. –  Регионите с нисък растеж или ниски доходи не трябва да бъдат възприемани като бреме нито за държавите членки, нито за ЕС. Напротив. Политиката на сближаване има много важна роля в даването, именно на тези региони и техните граждани възможност да станат по-конкурентоспособни и по-проспериращи, от което ще спечелят всички. Поради тази причина силно вярвам, че Политиката на сближаване трябва да се запази в сегашния формат и със сегашния бюджет в новата Многогодишна финансова рамка. Това заяви евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Момчил Неков на пленарната сесия в Стасбург по време на обсъждане на доклада за изоставащите региони в ЕС.

„В моята страна продължаваме да виждаме несправедливости и разширяваща се ножица между столицата и почти всички останали региони и градове. За целта е необходимо държавата да застане зад хората в тези региони, като стане гарант и стимулатор за ниско-лихвени кредити и инвестиции в регионите. Инвестиции в цифрова инфраструктура е инвестиция в бъдещето и новите възможности. Макар тези региони да са изпуснали своеобразен индустриален бум, селата и селските райони могат с малко инвестиции да станат живи центрове за сектор „Информационни технологии“, допълни Неков.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here