Производство и цена на млякото – януари 2018 г

1

Разбира се, че най-важното за всички е цената на млякото, и млечните продукти. Първото е за фермерите, второто за потребителите. В пъзела се губят обаче млекопреработвателите и търговците. Те сякаш не участват в този бизнес, гледат сеир, усмихват се, и чукат касовите бележки. Но както казват хората, всяко начало има и край.
Има вече сигнали, че при сегашните условия, доста мандри, преработващи по-скромни количества мляко, започват да се задъхват, и са на път да хлопнат, както се казва  кепенците.
В този пъзел, има още няколко невидими „играчи”. Едните са т.н изкупвачи на мляко, които добре си играят ролята, печелят добре и бързат, защото идва и техния ред да спрат дейността. Всички знаят, от кой купуват, и за колко  го купуват, това бяло злато. Сега те са тарторите, те бият тъпана, те развързват кесията.
Предпоследните са тези, които отглеждат т.н месодайни крави, и си ги доят. Последните са хората, с шишетата без касови апарати.
Сега следват и резултатите за първия месец от годината. На пръв поглед всичко е шест. Преработени са всичко 53 217 т.  мляко.  Дали има вътре сухо мляко, никой не може да разбере. Колко е вносното мляко, също никой не може да каже. Че има такова, това е неоспорим факт. От всичките тези загадки, не може да се направи никакъв анализ за производството на мляко.

През първия месец на тази година в предприятията  е „влязло” и е преработено  53817 т. мляко. Това е една много сериозна цифра, която показва, че в предприятията тази година, през януари са влезли 14 967 т мляко в повече, отколкото преди една година, и близо 12 000 т мляко в повече от м. декември миналата година. Това мляко е ясно, че не може да бъде получено от нашите крави, които и без това са с близо 20 000 бр по-малко, отколкото миналата година, и едва ли се дължи на увеличение на средната млечност от крава, и то през най-трудния месец януари.
Извода в този случай е един – имаме доста голям внос на мляко, и то на по-ниски цени от това, което се е давало за нашето мляко. Ако има светъл лъч /то направо си е червен лъч, ама карай/, то е, че в сравнение с януари миналата година, има в повече преработени 200 т от другите категории животни – овце, биволи,кози и магарета. Наистина е обидно – през януари, от всичките тези над милион и 200 хиляди животни, е преработено общо само 532 т мляко. За какви пазари говорим, за какви износи, ала бала портокала.

Изкупната цена на млякото, през последните два месеца, се срина и на много места е вече под критичния миниму. Разбирай, доста под себестойността на млякото. Никой вече не се успокоява и не лежи на думите – стопли се, изкарвай ги на паша. Всички знаят, че трева мляко не дава. Е, може да спаси кожата на животното някой и друг месец, и до тука.
Като прогноза, може да се каже, че ако не се включат в действие някакви „инструменти”, цената ще продължи да пада със стотинка, две на месец.
Прогнозите на най-добрите европейски анализатори, са да имаме ход нагоре, но с по-бавно темпо, отколкото хода надолу.
Само след няколко дни ще ви запознаем и с анализ на цените в ЕО и у нас.

Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. нека г-н порожанов да отиде до румъния и да се поучи от техния опит как да защити изкупната цена на млякото и как да спаси ЖИВОТНОВЪДИТЕ ОТ ФАЛИТ.ако няма пари ние ще му съберем .стига е лежал на европейските структори ….

ОСТАВИ КОМЕНТАР