И американските говедовъди са на нашия хал

0

Новините от последните дни, не са никак весели за производителите на мляко. Наши читатели ни сигнализираха, че устно са получили новата оферта за месец април. А тя не е убийствена, тя си е направо погребваща.

За литър мляко с масленост под 3.4% ще получаваш по 30 ст;

За литър мляко с масленост  3.6% ще получаваш по 40 ст;

За литър мляко с масленост над 3.6%  получаваш отново 40 ст;

Фермера, като повечето си колеги,  говори или пише в форумите, но не смее да излезе с името си по понятни причини. Нашия фермер не си казва името, защото ако каже, просто ще спрат да му вземат млякото, и остава без безценните 40 стотинки. А дневно той предава над 200 кг мляко. Същото се получава, когато проверяващи минават по фермите и дават напътствия устно. Всеки избягва да дава писмени указания.

Същия фермер ни каза, че му искали пасището да се регистрира като ЖО, и за целта трябвало да има вода и ток. На въпроса има ли предписание, отговора бе не. Ако поискам сетне ще ми съдерат кожата – ни каза фермера. Дали е така, не знаем, предаваме неговите думи.

За успокоение на нашите фермери поместваме и цените на млякото в САЩ. И там положението е подобно като у нас. Американските млекопроизводители губят по 24 стотинки на литър произведено мляко.

Съобщение на Националния земеделски съюз гласи –
миналия месец  за да произведе един галон мляко  обикновения фермер  даваше   1.95 долара. За същото количество мляко,  земеделските стопани са получили само 1.38 долара за галон мляко, което е на практика чиста загуба от 0. 57 долара, /това се равнява на 24 стотинки за литър мляко/.

Галон (на английски: gallon) е британска имперска единица за измерване на обем на течности, а в редки случаи и на твърди тела. В миналото тя е варирала в широки граници (от 3 до 5 литра). Галонът бива:

  • имперски (обикновен английски) галон (imperial gallon), равен точно на 4,546 09 литра (прибл. 4,5 литра);
  • американски галон за течности (liquid U.S. gallon), равен на 3,785 411 784 литра (прибл. 3,8 литра).
  • Източник: facebook.com/cowsmo

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here