Говедовъдни новини – Уикенд 11/2018

0

БЕЛАРУС: Посланика на Беларус в Пекин е заявил, че перспективите на доставките на беларуски хранителни продукти на китайския пазар, са много добри. Договорите са подписани, сега е необходимо те да бъдат изпълнени перфектно. През 2017 г. доставките били  за 15 млн. долара, а през 2016 г. – само за 5 млн. долара. За  тази година, се предвижда  продажбата да достигне до 114 млн. долара, и това ще бъде пробив ” пророкува посланикът.


ФИНЛАНДИЯ: Млекопреработвателна компания Valio, известна със своите над средните цени на млякото, напълно забранява, на своите доставчици на мляко, да хранят със соя крави, едър рогат добитък и телета. Компанията съобщава, че иска да направи още една стъпка към екологично производство на мляко.


ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: В Обединеното кралство продължава масовото закриване на малките местни кланици, а също така се  увеличава финансова тежест за животновъдите, които сега трябва първо да доставят говеда на отдалечени места за клане, и след това да върнат месото във фермата. Животновъдите се оплакват от отсъствието на близки места за клане и предупреждават, че те ще включват в крайната цена на месото, разходите за транспортиране на животни до кланиците.
През последните 10 години във Великобритания повече от една трета от малките кланици са затворени. В Англия  сега има само 63 кланици, в сравнение с 96 през 2007 година. В Шотландия кланиците намаляха до 249 от 320 през 2007 г., и почти 1900 през 1970 г. Причините за затварянето на малките кланици са непропорционално високи данъци, намаляване на броя на едрия рогат добитък  на национално ниво и нарастващата доминация на супермаркетите.
Държавните експерти обмислят възможността да популяризират мобилните кланици, които сами идват във фермата. Тази практика се прилага в редица страни от ЕС, както и в Канада, Нова Зеландия и Америка.  Британските фермери обаче не са съгласни и вярват, че местните кланици играят “жизненоважна роля” във всички селски общности, където има селскостопански животни.

 


ХОЛАНДИЯ: Броят на млекопроизводителите, участващи в соларната програма на FrieslandCampina  за наемане на покривни слънчеви панели, се е увеличил от 310 на 654. Според млекопроизводителите,  броят на слънчевите панели се е удвоил до над 800 000 единици. С този обем  може да се генерира годишно енергия, която да  покрие повече  40% от енергийните си нужди.
FrieslandCampina има соларна програма, организирана от компанията GroenLeven. GroenLeven се грижи за свързването, мониторинга, финансирането и поддръжката на панелите. Млекопроизводителите получават годишна премия от 4 евро на панел за осигуряване на покривната повърхност. С проекта FrieslandCampina иска да допринесе за целите на отглеждането на млечни крави и намаляването на парниковите газове. Първият покрив със слънчеви панели е инсталиран през септември 2017 г. в Холандия.


Китай: Ямало-Ненец- Автономната област Ямало-Ненец (Русия) възнамерява да продаде 100 тона рога от елени в Китай. От китайска страна ще използват рогата във фармацевтичната индустрия и се надяват за в бъдеще количествата рога да бъдат увеличени.


СЪРБИЯ: Лабораторията за тестване и контрол на качеството на млякото, стартира в началото на март на цялата територия на Република Сърбия. Целта на мониторинга като задължителна част от процеса на акредитация ще бъде да се определи качеството на млякото на първичните производители, за да се подобри производството на мляко в Република Сърбия. Мониторингът на млякото, който се извършва, ще бъде напълно безплатен. Дирекция за националните референтни лаборатории (Dnrl) очаква акредитация за лабораторията да стане до края на годината. След това ще има премия за литър мляко в съответствие с класа на качество.


ХОЛАНДИЯ: Фермерът овцевъд, Ван де Лаак влизайки сутринта в обора, вижда страшна гледка – двадесет от неговите бременни овце са натръшкани на пода. Злото деяние е свършено от вълк. Четири са изядени до половината и разбира се мъртви, една също много тежко нахапана, а останалите с леки рани.  Другите животни били стреснати и неспокойни- разказва фермера. За да е сигурно, че щетите са нанесени от вълци, а не от други фактори, задължително се взема ДНК проба, и разбира се се покриват  отчасти щетите на фермерите.
Работна група оказва първа помощ на животновъдите след нападението от вълци, да регистрира щети и да информира овцевъдите. В  Германия и Франция през 2017 г има повече от 15 000 жертви-овце, телета, понита, кучета и други животни.


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here