Д-р Георги Чобанов – Вече ваксинираме

1

Във връзка с публикуваната от www.Говедовъд.ею статия :

 Нодуларен дерматит – кога ще ваксинираме???

получихме отговор от д-р Георги Чобанов, който публикуваме без редакторска намеса. Мислим, че именно така, използвайки диалога или дебата, трябва да се решават проблемите в говедовъдството. Също така, не трябва да се спестяват критиките или потупването по рамото.
Искаме да благодарим на д-р Чобанов, че винаги след нашите  публикации свързани с ветеринарията, и винаги взима отношение,  казвайки неща, които фермерите не знаят, или просто пропускат в процеса на работа.
Говедовъд.ею

Ясно зададения въпрос изисква точен отговор! А отговорът в случая е лесен – вече ваксинираме! Дори се случи така, че ваксинацията изпревари моя отговор на въпроса на Говедовъд.ею. Всъщност старта й изпревари и въпроса…

Все още не е сключен договор за доставка на ваксини, тъй като процедурата за 2018 г. не е финализирана. Независимо от това, ваксинацията не е спирала, защото БАБХ разполага с налична ваксина – 260 625 дози за ЗНД. Това количество бе предвидено основно за ваксиниране на телетата, навършили 4 месечна възраст. Освен това е сключено двустранно споразумение с Австрия, по линия на което на 08.02.2018 г. бяха доставени от там първите 147 600 дози ваксина за ЗНД (миналата година имахме такова споразумение с Унгария). А предстоят и следващи доставки… Простият сбор на наличната ваксина показва, че вече е осигурена ваксина за повече от половината предвидени за ваксиниране срещу ЗНД за 2018 г. говеда, като от оставащите 200 000 ще са телета (т.е. след навършване на 4 месечна възраст).

Въпреки че разполагаме с ваксина, редно е да се отбележи, че няма да се наблюдава масовото ваксиниране, което имахме през 2016 г. непосредствено след първите прояви на епизоотията. Това се дължи на факта, че ваксината осигурява едногодишен имунитет, а не всички налични животни са ваксинирани по едно и също време. Така животни, ваксинирани септември 2017 г. няма да бъдат ваксинирани още през март 2018 г., защото в противен случай се стига до необосновано изразходване на ваксината. Освен това животните ще бъдат ваксинирани 2 пъти в рамките на една година, което пък би могло да доведе и до статистическо завишаване на тиражираните неблагоприятни реакции.

Изискването ваксинацията да се извърши до края на април е свързана с необходимостта да се осигури имунитет на животните преди активния сезон за насекомите-приносители на заболяването. Нашата популация от говеда обаче е имунна, т.е. този срок вече не е толкова важен. От друга страна проявата на нежеланите реакции не зависи от сезона на прилагане на ваксината – зависи основно от самия продукт, от физиологичното състояние на животните, от взаимодействието с други ветеринарномедицински продукти (ВМП) и др.

Във връзка с неблагоприятните реакции искам да обърна внимание и на друг важен момент. Независимо за какъв ВМП става дума, ако след прилагането му се проявят неблагоприятни или необичайни реакции в третираното животно, това следва да се оповести. Няма да задълбавам в законовите отговорности на стопанина на животните, но за да може да се претендира за подобно събитие, то трябва да бъде съобщено по съответния ред .А този ред си е описан съвсем ясно и за това многократно сме информирали на събирания с фермери. Уведомен е и Български ветеринарен съюз, а чрез него и регистрираните ветеринарни лекари, с които фермерите имат сключени договори. На практика при констатиране на нежелана реакция, фермерът следва да уведоми ветеринарния лекар, приложил препарата. За нежелана реакция се счита такава, ако тя се е проявила до 14 дни от третирането (най-често до 72-ия час) и за това в рамките на 24 часа от събитието е съставен съответния протокол от лекаря, приложил препарата.

Макар и да има много обсъждания за страничните ефекти от ваксината за Нодуларен дерматит, от началото на прилагането й до сега няма нито един официално оформен сигнал за това. Всички данни се съобщават много след провеждането на ваксинацията, когато вече е невъзможно фактите да бъдат проверени. Именно затова е и този срок за надлежно попълване на протокола за нежелани реакации в рамките на 24 часа след събитието. Пак повтарям – няма попълнен нито един такъв протокол!

Защо е важно това? От една страна – защото фермерът не следва да страда излишно – не стига, че болестта налага ограничения, ами и да понася несъвършенството на „лекарството“. От друга страна това е много ценна информация за подобряването на всички ВМП на пазара. На световния пазар има само 3 производителя на ваксина за Заразен нодуларен дерматит, базирана на Нийтлинг щама (в ЕС е позволено да се употребяват само такива). От всички държави членки на ЕС, опит с ваксиниране срещу ЗНД имат Гърция, България и Хърватска. В Гърция са използвани ваксини от 2 производителя, а в България до сега са прилагани ваксини и на 3-те производителя. Липсват обаче данни коя ваксина се понася по-лесно от животните. Липсват данни и коя ваксина дава странични реакции и какви точно. Липсва и анализ дали тези неблагоприятни реакции не са се проявявали в някой стопанства и преди да се появи заболяването. Защото абортите могат да се дължат на различни фактори – освен на заразни болести, също така на хранене, незаразна патология, а дори и на една обикновена пренаселеност. И всички тези данни трябва да дойдат навреме от фермерите, а и да се потвърдят от обслужващите ги регистрирани ветеринарни лекари и от официалните такива.

Решението да не изясняваме къде е проблема, а просто да отказваме ваксинация е много опасно! Шареният имунитет на популацията е предпоставка за наличие на разпръснати огнища на заболяването, което автоматично отлага края на ограничителните мерки и възстановяване на статуса на държавата като свободна от ЗНД без ваксинация. Това се случва в Гърция и в съседните ни трети страни и търговията с техни животни остава силно ограничена.

А подхода към такива фермери е еднотипен в целия ЕС – ако не изпълняваш мерките, то ти не си изпълнил и задължителната профилактична програма. Освен ограниченията и санкциите от страна на ветеринарното законодателство, това автоматично ще повлияе и на досието на съответния фермер пред ДФЗ… А от там – вероятно и на размера на субсидията.

Д-р Георги Чобанов
Директор на ЗХОЖКФ, БАБХ

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here