Какво правят американските говедовъди по-добре от европейците?

2

По-добри професионалисти ли са американските говедовъди от европейските си колеги. На този въпрос се опитаха да отговорят двама европейски специалисти, които са работели доста години в американски ферми.

И двамата са сигурни в едно:: американците не работят по-добре, просто работят по различен начин от европейците.
За да обяснят това, те посочват и различията между европейците и американците:

 • Американците са по-директни, като винаги се отнасят пряко към проблемите, и обръщат голямо внимание на грешките;
 • Споделят често своето мнение с колеги; и съответно изслушват тях. За тях важното е  да споделят мненията и опита си. Това предотвратява грешки.
 • Всичко се измерва и документира, за да може да се откриват и коригира грешките. Тъй като най-високата цел на стадото е печалбата.
 • Всичко трябва да донесе печалба, дори се продава и оборски тор.
 • Друго управление на риска: Новостта е винаги е добра и трябва бъде изпробвана. Ако в края на краищата не е добре, то ще се прекрати използването и. Така че, бъдете по-смели и не се плашете от нови иновации и инвестиции.
 • Иновациите се ръководят от селското стопанство в повечето случаи. Фермерите обръщат идеите си към индустрията, за тяхното прилагане.
 • Фокус: Американците искат да имат специалист за всяка област: хранене, комфорт на кравите, отглеждане на телета и др. За това се купува знанието, което преведено означава – консултация във всичко!
 • Стандартизация: Поради размера на стопанството (средно> 800 крави) те имат стандарти за всичко и за всички. Не може да има индивидуални решения. Те важат само по време на протоколни срещи (обикновено веднъж месечно) и след това могат да бъдат включени като промяна;
 • Търсене на ефективност: всичко и всеки трябва да бъде ефективен.

Съответно, американците живеят с напълно различна философия от европейците.

В допълнение, американските земеделци се възприемат съвсем различно от обществото. Те се оценяват за работата, която вършат. В Европа се занимават главно с това, че селското стопанство е под социален натиск.Положението е различно.
“Ние сме ние, и ние трябва да живеем с нашата философия, а не с чуждата!” –казват американците. Но това не означава, че не искат да се учат от колеги работещи извън САЩ.

 

2 КОМЕНТАРИ

 1. Ние сме селски хитреци и все искаме да излъжем някого . Това ни е в природата – не гледаме как да спечелим , а гледаме как да изкярим по лесният начин.
  – лъжем кравата като и даваме по малко храна , не плащаме на докторите и работниците , въртим ушните марки , продаваме на черно мляко , купуваме ефтини боклукчави фуражи , не ползваме лекарства и витамини , не искаме акъл от никого – ти пари ми дай , членуваме в развъдни асоциации само заради субсидиите и т.н.т.
  Така е в страната на Хитър Петър и Настрадин Ходжа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР