Създава се работна група

0

Стана известно, че има много внесени зеленчуци и други хранителни продукти, които се препакетират в други, родни опаковки и се продават като продукти на местен производител. И освен това,  фермери страдат от ниски субсидии в сравнение с други страни от ЕС.
Спокойно, не се притеснявайте, не става дума за България, а за Полша.
В началото на март, над 500 фермери, се събраха да обсъдят някои негативни тенденции в сектор земеделие. Съвсем нормално за поляците, веднага последва протест. Въпреки факта, че Съюзът на ЗП се срещна с министъра на земеделието на Полша и неговите 20 подчинени. На почти двучасова среща в полското министерство на земеделието, фермерите от Съюза на полските картофи и градинари, представиха своите искания и искания пред правителството.
Както се съобщава на страницата на Съюза, фермерите стигат до заключението, че министерството като цяло не знае за техните проблеми. Длъжностните лица били  изненадани да разберат, че един полски фермер е принуден да продава картофи на цена от $ 0.2/kg.
Единственият успех в момента е фактът, че сме били взети на сериозно и слушани. Надяваме се, че това няма да са само приказки, а пътя към осъществяване на нашите искания” – каза председателя на картофо-производителите. Според тях, след срещата, все още няма причини да празнуват. Земеделските производители ще чакат реални действия от правителството.

По време на протеста бяха издигнати следните искания.

  1. увеличаване на контрола по отношение на вноса на картофи и зеленчуци от граничната охрана и другите контролни органи.;
  2. възможно най-скоро да се нормализират дипломатическите си отношения с Русия, който ще доведат до премахването на забраната за продажба на селскостопански и хранителни продукти на руския пазар 
  3. ограничения върху вноса на зърнени и зеленчукови продукти от трети страни, включително Украйна;
  4. изравняване на селскостопанските субсидии за полските фермери до такова равнище, каквото имат фермерите от “старите страни от ЕС”.

Разбира се Министерството е реагирало, точно както и нашето, при такива случаи – предложи да се създаде работна група от представители на Съюза, министерството и обществени служби.
„Заедно можем да разработим решения, които да спомогнат за защитата на полския пазар от неконтролирания внос на плодове, да се възстанови  рентабилността, и да се даде възможност на нашите продукти да присъстват също и в нашите  магазини и в магазините в чужбина “- казва Министъра.

Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР