Бунтът на „агнетата”

0

БАЛТИЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ СЕ СРЕЩУ СЕЛСКОСТОПАНСКАТА ПОЛИТИКА НА ЕС

Тази седмица Балтийските държави, с подкрепата на Полша и Словакия, блокираха приемането на обща позиция на страните от ЕС за бъдещето на селскостопанската политика. През последните месеци това не е първият път, когато Балтийското трио е против мнозинството в Европейския съюз

Тази седмица се състоя срещата на министрите на земеделието на ЕС. Те трябваше да разработят обща позиция по предложението за аграрна реформа, предложено от Европейската комисия. Въпреки усилията на България, която сега председателства Съвета на ЕС, не можа да се постигне консенсус. Пет от 28-те страни – Латвия, Литва, Естония, Полша и Словакия – отказаха да подпишат подготвената декларация. Причината е недоволство от предложения принцип за разпределение на субсидиите.
Съгласно настоящата практика, с разпределянето на субсидии от ЕС, ползите се отнасят за страни, в които преобладават големи мащабни стопанства и се присъединяват към ЕС преди 2004 г. ЕС може да преразгледа двата принципа: да ограничи размера на плащанията на стопанство до 100 хиляди евро и да изравни субсидията на хектар за страните от Стара и Нова Европа. Този подход не се харесва от “Западния блок”. Например в Чешката република и Източна Германия земеделските стопани от времето на комунистическия режим са свикнали да се обединяват в кооперативи.
Балтийските държави настояват за премахването на всички различия в разпределението на средствата за следващия бюджетен период (2021-2027 г.) и настояват тази позиция да бъде отразена в общото комюнике. Това не се случи. В резултат само 23 държави подкрепиха текста на декларацията, което не позволява да се счита за легитимно.
“Системата на директните плащания е несправедлива за дълго време. Това е голям проблем за общата селскостопанска политика на ЕС. Латвия е член на ЕС от 14 години и тази система трябва най-сетне да бъде преразгледана. Системата е щедра за селяните в някои страни и е много несправедлива при останалите “, каза министърът на земеделието Янис Дукавс.
Бюджетът на програмата на Общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 г. е 408,3 милиарда евро, от които 308,7 милиарда евро са предназначени за директни плащания и мерки за подкрепа на пазара. Латвия през настоящия седемгодишен период ще разпредели под формата на преки плащания 1,5 милиарда евро. За сравнение: Белгия, която има площ четири пъти по-малко, ще разполага с 3,6 милиарда евро за същия период.
Представянето на предложенията на Европейската комисия за нови финансови параметри е насрочено за 2 май. Обсъждането на развитието на селскостопанската политика е планирано за края на май – началото на юни, но може да продължи до пролетта на 2019 г. (Източник: ЕС)

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here