Глобяват те, и пак печелиш

1

Силен аргумент да не надвишава количеството мляко, записано в договора на австрийските фермери, са  глобите. В Австрия цените на млякото намаляват от началото на 2018 г. Според производителите, настоящите цени на млякото може да не са толкова високи, колкото в края на миналата година, но те все още са задоволителни и позволяват да се постига  добър доход.
– Годината  няма  да бъде катастрофална  за производителите на мляко. Въпреки, че цените са паднали, те все още са привлекателни за фермерите и са много по-високи от миналата година за този период – казва Йохан Колтрингер  от Асоциацията на австрийските производители на мляко.

Награди или наказания? 

Австрийците решиха сами да предотвратят вътрешното свръх производство на мляко. Това е направено   съзнателна, реструктивно и позволява да си осигурят  ценова стабилност на  собствения  пазар, като в същото време се рационализира производството.

Повечето мандри в Австрия използват така наречените “потупвания, окуражаване” за млекопроизводителите. Това всъщност са повече наказания, отколкото награди, но те работят както трябва.
Високата цена за един литър мляко, се дава на земеделски стопанин, който не е превишил производството спрямо предходната година през същия месец .
Производството не може да се надвишава 2-3%, тъй като на земеделските стопани ще бъде намалена цената на  излишната продукция.  Интересен начин за борба със свръхпроизводството на мляко. Ситуацията е омагьосана, как мандрите се занимават с подобна ситуация и дали са компенсирани за ограничаване на производството.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Интересно, а какво се случва, ако търсенето на млечни продукти се увеличи, примерно с 3%? Пак ли ще ги глобяват? Не звучи като устойчива система.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here