Нова Зеландия – 20 000 заразени говеда, под ножа

2

Повече от 22 000 говеда ще бъдат заклани в Нова Зеландия, защото са заразени с Mycoplasma bovis. Това се прави, за да се спре разпространението на болестта.

Това е най-голямото избиване на говеда в историята на Нова Зеландия, а ветеринарните и държавни служители казват, че това е единственият начин за пълно унищожаване на болестта. Вземането на Решението за клане на над 22 000 крави, никак не е било лесно.

“Това е много важно „прочистване”, но то ще спаси здравите животни. И се случва за първи път в новозеландското селскостопанство. Надяваме се, че няма да правим това втори път”, казва Дамиън О’Конър, министър на земеделието и биологичната сигурност.

Министерството  твърди, че не е имало избор, след като 113 000 теста показаха, че болестта все още не е широко разпространен, но трябва да се действа безкомпромисно.

Вече в шест от заразените ферми са заклани над 5000 животни и фермите са „замразени”. Остават още 22 ферми, в които трябва да се заколят животните, и те са главно в Южната част на острова. Всички фермери  ще бъдат компенсирани. Всичко това, става с  правомощия от Биосигурността.  Млечната  промишленост на Нова Зеландия заяви подкрепата си за решението да бъдат отстранена животните от заразените ферми, казвайки, че дава сигурност на млекопроизводителите и това е изключително положително, защото болестта още не е  широко разпространена.

Всички тези действия, ще ни струват повече от 100 млн. долара, но трябва да го направим по-бързо тази интервенция. – допълва министър Дамиън О’Конър.
Източник : TVNZ

2 КОМЕНТАРИ

  1. ДАНО НЕ СЕ СЛУ4ВА ТОВА В БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО БЪЛГАРСКИТЕ ФЕРМЕРИ ЩЕ ПИЯТ ЕДНА 4АША СДУДЕНА ВОДА

  2. Micoplasma Bovis е разпространена по-целия свят, включително и България, изключение (официално) е Норвегия. Най-често предизвиква мастити, ембрионална смъртнос и пневмония при телетата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here