Франция – и там говедовъдството има проблеми

2

Броят на кравите намалява, потреблението и доходите на фермерите,  също намаляват. От друга страна, производството на биологично мляко расте. Колко печелят френските производители на мляко?

Миналата година, както и в България, цените на млякото беше добра, съответно и печалбите на производителите – добри. Въпреки, че в резюмето за 2017 г. доходите на френските фермери се подобриха през годината, особено поради увеличаването на цените на млякото, ситуацията в повечето ферми остава трудна. 

Средният доход варира от 29 300 EUR до 32 800 EUR. Около 38% от домакинствата имат отрицателно нетен касов баланс, а много земеделски стопани са задлъжнели (дългосрочни и средносрочни заеми). Това обаче е само върхът на айсберга на проблемите, пред които е изправена френската млечна промишленост.

На  1 януари 2018 г. във Франция имаше 3,75 милиона говеда, или с 32,000 бр. по – малко от година по-рано. Това е трета поредна година, когато броят на говедата намалява.  И това не е никак  добро за френската индустрия. Развъждането все повече се концентрира в т.нар млечни райони, където производителите получават най-много за млякото. В останалите региони производителите просто се отказват. Производството на мляко през 2017 г. възлиза на 24,6 милиона тона мляко. Допълнителен проблем, пред който е изправена Франция, е спадът в потреблението на мляко, сирене, кисело мляко и кефир (от 2 до 5%). Само маслото и сметаната остават стабилни.

Във Франция обаче се наблюдава силно увеличение на броя на биологичните ферми. През 2017 г. броят на стопанствата, предоставящи биологично мляко, са се увеличи от 2315 през август до 2760 през декември. През 2017 г. са произведени 646 хил. тона биологично мляко, което е 2,6% от общото количество произведено сурово мляко. Очаква се голямо развитие на биологичния  отрасъл в бъдеще.

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Можем ли да си направим извода, че потребителите са започнали да предпочитат млякото от биологичните ферми и за това има спад в потреблението при конвенционалното производство ?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here