Говедовъдни новини – Уикенд 15/2018

0

Великобритания: За да се увеличи добивът на мляко, в отглеждането на  кравите се включва и музика
Музиката от филма   “Закуска в Тифани” се превърнала в абсолютен фаворит за британска ферма. Под звуците на тази музика, кравите дават по-голям добив на мляко. До това откритие се достигнало след научни изследвания в Университета в Лестър, по време на което кравите слушали музика от различни жанрове – от класика до рок.


Австралия: Мляко за отслабване
Учените в Австралия са установили, че пиенето на чаша мляко, по време на закуска,  ще даде възможност, да се заситите за достатъчно дълго време, и така по-лесно ще достигнете до вечерята, без междинни хранения. Това се дължи на факта, че за разлика от сока, чашата мляко премахва глад за по-дълъг период от време, а това допринася да яде средно с по 50 калории по-малко.


Англия: Мляко с чай в 17 часа
Пиенето на чай с мляко, в 17 часа е традиционият вечерен чай за англичаните, и сякаш обобщава изминалия им  ден. Това е традиция, която се спазва в продължение на много векове. За да се приготви ароматната напитка, британците избират само най-добрите видове чай, като го разреждат с мляко, но в съотношение най-малко ¾ чай  : ¼ мляко.
С този вкусен чай, са сервират кифли, сладки бисквити, мини сандвичи често с триъгълна форма, както и сандвичи с шунка, яйца, пушена сьомга, с мед или сладко върху препечен хляб.


Индия: Мляко за закуска, обяд и вечеря
Според Аюрведа, най-старата индийска здравна наука, млякото се счита за най-ценното питие в цялата вселена. Индииците са уверени, че тази напитка има благотворен ефект, върху физическото и психическото здраве на човека, облекчава раздразнителността, безпокойството и безсънието.
В Индия живеят и хора, които ядат само краве мляко, веднъж на ден – на обяд. Както знаете, кравата е свещено животно на Индия. А млякото и преминава през всички лечебни свойства на билките, които са изядени от нея, и затова в напитката е забранено да се слага нещо по-различно от мед или куркума.


САЩ: Мляко вместо Coca-Cola
Американците отдавна бият тревога за затлъстяването на нацията.  Между другото, по улиците има все по-голям брой машини, продаващи не сода или чипсове, а мини пакети с мляко!


Скандинавия: Млякото като фактор за дълголетие
Скандинавците се считат за най-здравите хора в света, с отличен имунитет. Казват, че всичко е благодарение на млякото. И до днес хората от тези страни, използват най-много  млечните напитки. Финландци предпочитат кисело мляко, както и сутрешно кафе с мляко, шведите няма да се откажат от извара с подправки от чубрица, както и от  крем с ким, зърнените храни и млечни продукти и сиренето в чист вид, повече от веднъж на ден, пък са любима храна на  норвежците и датчаните.


Китай: Непоносимостта към лактозата е победена
Някои националности не търпят лактоза в чиста форма, затова не могат да пият мляко. Това са виетнамци, тайланци, лаосци и китайци. След четиригодишна възраст децата губят способността си да смилят лактозата  до 80-90%. Това е причината децата да не растат, а китайското правителство да бие тревожна камбана.  Държавната програма “Училищно мляко” стартира в Китай под мотото “200 мл мляко на ден – 2 см на месец!”. Покровителството на програмата се осъществява от правителството, а предприятията, които доставят мляко на училището, имат данъчни привилегии. Изключителен изход за нацията е използването на мляко без лактоза.


Русия и Украйна: “Маркер” на охраната на качеството на млякото
Специален “маркер” за качествено мляко, е  знакът “Висок млечен стандарт”. Поставя се на опаковката на продуктите от водещи производители на млечни продукти. Знакът показва, че продуктът е естествен, направен с лека обработка и при използване на правилните условия за съхранение. Така фермите за мляко са старателно тествани в лабораториите на фабриките преработвателки, след това се подлагат на ултра-пастьоризация, която убива всички патогени, а калция, калия, магнезия и витамините остават (това се потвърждава чрез изследване, проведено през 2016 г.). След което готовият продукт е опакован, напълно защитен от въздействието на светлината и влагата. В такава затворена опаковка, млякото може да се съхранява до шест месеца, дори при стайна температура, без добавяне на консерванти.


Древна Русия: Мляко като свещен продукт
Традициите при консумацията на мляко в Русия са положени още от древността.  Дори тогава, тази бяла напитка, получена от крави, кози, овце и дори коне, се смятала за символ на изобилие и здраве. В края на краищата, кравата в селските семейства е била наричана “медицинска сестра”, и нейната загуба  означавала почти  сигурен глад за цялото семейство. И сега, млечните продукти заемат значителна част от храненето на руснаците и според статистиката едва 1.8% от жителите на страната изобщо не консумират мляко.


ОСТАВИ КОМЕНТАР