С некачествено мляко – на „стената на грешниците”

1

Преди няколко дни БАБХ пусна следното съобщение:
При проверки са открити 1600 литра гръцко мляко с влошено качество

 

   При извършване на внезапни проверки на терен, съвместни екипи от Българската агенция за безопасността на храните, Министерството на земеделието, храните и горите и Националната агенция по приходите, констатираха наличие на 1 600 литра сурово краве мляко, с произход от гръцки ферми, което се продава на българския пазар.
Лабораторните анализи показаха, че съдържанието на общия брой микроорганизми в млякото, е над пределно допустимите норми. В съответствие с изискванията на европейския регламент, количествата са насочени за преработка в българско предприятие, където ще се произведат млечни продукти (сирене и кашкавал) с период на зреене най- малко 60 дни.

Проверките на терен продължават.

Всичко това е много добре, и съответно поздрави за БАБХ. Прочитайки съобщението обаче, възникват и много въпроси. На първо място, този материал си е чиста проба ”убиване на номера” ,както си казваме у нас и имидж. Не се казва нищо за фирмата, която продава това мляко на пазара /така пише в съобщението/.

Във Франция съвсем скоро имаше голям скандал, във връзка със заразено мляко и никой не скри името на фирмата производител. Дори бяха помолени купувачите, да се ограничат със закупуването на определени марки продукти на тази фирма.
Става дума за втората по големина компания за преработка на мляко – френската LNS (Lactalis).

Следващия въпрос е това мляко, появило се на пазара, имало ли е изследвания за качествата му. Кой ги е правил, и къде са правени. Нашите фермери ги правим на луди с двукратните проби за самоконтрол /не казваме, че не трябва да има контрол/, и ако се открие завишен брой на микроорганизми или соматични клетки, фермера си отива направо на поправителен. Освен това,  имената на фермерите имащи проблем с качеството на млякото, се публикуват  на”стената на грешниците” – в справката на БАБХ .
Защо трябва отново да мерим с два аршина. Или качваме на стената всички сгрешили, независимо дали са млекопроизводители, млекопреработватели или търговци, или не качваме никой.
В горния случай, млякото си отива за сирене, което си е напълно законно, но едва ли ще има други наказания. Няма нужда от такива съобщения, или цялата истина на „масата”,  или  да си хапваме след 60 дни „узрялото” сирене.

Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. На магазина не може да се пазари като дойде при производителя се пазари това заслужава нашия народ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here