2018: Пазарът на мляко в търсене на устойчивост*

0

След три месеца „мълчане” анализаторите от Интели Агро „проговориха” с един прекрасен анализ, по отношение ситуацията в сектор мляко. Най-после взе де се случва нещо хубаво и полезно и у нас. Вече два анализаторски екипа предоставят информация за промишленоста мляко. Към тях трябва да прибавим и вижданията по този въпрос и на някои сайтове и организации. Всичко това е вече предпоставака за обсъждането на проблемите в сектора, да започнат да се разглеждат на по-високо ниво, и задължително с голямото участие на фермерите. Ще трябва да си сипем по една голяма, както казват авторите на материала, за да вникнем в проблема, а другия вариант е да духаме супата, както казва един наш известен футболист.
Говедовъд.ЕЮ

Николай Вълканов, Стилиян Гребеничарски

Свърши ли „меденият месец“ за млекопроизводителите? В началото на 2018 г. мнозина анализатори си задават този въпрос, а ако трябва да перифразираме един от тях: „когато фермерите се приготвят да четат икономически прогнози за сектор „мляко“, вероятно си сипват едно голямо“. Да се вникне в днешната пазарна ситуация не е никак лесно – наложи се и ние да направим същото, преди да седнем да пишем този текст.

Възстановяването на пазара в България продължи и през 2017 г. – в края ѝ средните изкупни цени на кравето мляко достигнаха 62-63 ст. за килограм – 4% ръст на годишна база и с 30% над дъното от средата предходната година.
Поскъпването бе следствие от постепенното балансиране на търсенето и предлагането в Европа и света. Отчитайки по-добрата пазарна среда, стопаните в голяма част от ключовите производители започнаха да възстановяват обемите. Така в края на лятото и през есента, възходящата тенденция в цената претърпя корекция.
Новата 2018 г. донесе пречупването, което прогнозирахме и за което предупреждавахме родните производители още от пролетта на миналата година. През януари и февруари изкупните цени на суровото мляко в България и ЕС се понижиха със съответно 3% и 6%, спрямо декември 2017 г.
Големият въпрос е: „На път ли сме към ново дъно, на какви ценови равнища ще бъде то и кога ще стигнем до него, преди пазарът отново да поеме нагоре“?

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here