Ембаргото дърпа Русия напред

4

Ембаргото е забрана за търговия (обикновено внос), налагана спрямо държава или организация с цел:

  • оказване на политически натиск
  • защита на собствените си интереси (например ембаргото върху вноса на определени стоки от определени страни).

В международната икономика и политика ембаргото представлява забрана за търговия и обмен с дадена държава с оглед въпросната страна да изпадне в трудна международна ситутация и нейната икономика да претърпи тежки последствия.

Против всички правила, в Русия се случи точно обратното, и най-вече в земеделието. Още първия ден, когато Европа обяви ембарго на Русия, една руска жена каза – ние сме преживяли блокадата на Ленинград, че едно ембарго ли ще ни стресне, ще го прегладуваме и него. Случи се точно обратното. Русия направи гигантска крачка напред. Това се вижда и от речта на министъра  на земеделието – Александър Тачев на 10.април тази година. Публикуваме най-важните моменти от речта на министъра. След като се запознаете с речта на министър Тачев, вероятно ще си кажете – да ни се наложи ембарго веднага.
Говедовъд.ею

Минисътъра на земеделието на Русия каза: Днес тук ще говорим не само за постигнатите успехи, но и за основните задачи, които трябва да бъдат решени. Обобщаването ни позволява да оценим последователността на нашата стратегия за развитие и необходимостта да я коригираме. Миналата година растежът на селскостопанското производство беше 2,6%, въпреки високата база на изминалите години. Позволете ми да ви напомня, че през последните 5 години общият ръст е надхвърлил 20%. И това е много солиден резултат. През 2017 г. е получена реколта от зърно – 135,4 милиона тона. Това е двойно увеличение за 5 години. През този период, ние увеличихме производството на пшеница повече от два пъти, соя – също два пъти. Реколтата от зеленчуците нарасна с 12% (16,4 милиона тона), плодовете с 10% (2,94 милиона тона).
Постигнат е добър резултат в животновъдството. Производството на месо в продължение на 5 години се увеличава с една четвърт (14,6 милиона тона). Дори в такъв сложен подсектор като производството на мляко през 2017 г. е постигнато увеличение от 1%, макар и малко, но това е първата стъпка.  Важно е млекопроизводството да влезе  в траекторията на растежа.  Според нашите изчисления годишното увеличение на млякото ще бъде най-малко 500 хиляди тона годишно, /това е почти годишното производство на мляко в България/.

Днес фермерите получават финансова подкрепа в няколко области: необвързана помощ, субсидии за един литър мляко, облекчени заеми и безвъзмездни средства. През последните 4 години подкрепата за фермерите се е увеличила с 30% – от 8 на 12 милиарда рубли.

През 2018 г. ще продължим да подкрепяме фермерите, и ще се съсредоточим върху насърчава-нето им да се присъединят към земеделските кооперации. От началото на годината, Министерството на земеделието вече е одобрило 4.5 хиляди заеми на земеделските производители за 31 милиарда рубли. Това означава, че броят на земеделските производители, които са получили преференциални заеми  за 3 месеца тази година, е 1,5 пъти повече, отколкото за цялата миналата година. Създадохме механизъм и за предоставяне на заеми на концесия.

 Вътрешните селскостопански продукти, насищат  вътрешния пазар, отказваме да внасяме в полза на руските селскостопански продукти. В продължение на 5 години вносът на храни е намалял с 29% (до 28,8 млрд. Долара). Разрастването на селскостопанските продукти ни позволи да увеличим присъствието си на световния селскостопански пазар, износът на руски селскостопански продукти се увеличи с 24% до 20,7 млрд. долара.

Преди 20 години бяхме страна, която беше принудена да внася селскостопански продукти за нашите нужди. А днес Русия зае първо място в света за износ на пшеница, а второ – за износ на зърнени култури като цяло. Износът на захар, свинско месо и домашни птици се разраства. Износът на птиче месо и млечни продукти се увеличи със 70%, готовите месни продукти два пъти.

Председателят в неговия адрес постави задачата: след 4 години да продаде в чужбина повече храна, отколкото да внася в страната. Имаме за какво да работим, за да изпълним тази задача.

Разработихме и въвеждаме набор от мерки, които ще влязат в действие от втората половина на 2018 г.
От 1 юли 2018 г. ще влезе в сила електронното сертифициране и етикетирането на млечните продукти.
Етикетирането ще предостави пълна информация за съдържанието на заместители на млечни мазнини, произведени в продуктите на основата на растителни масла.
Заедно, това ще позволи да се проследи целият път на млякото – от фермата до магазина.
Убедени сме, че тези нововъведения ще защитят пазара от нелоялна конкуренция, която много руски производители на мляко наистина са имали през 2017 г.

Експертите смятат, че през миналата година в Русия са били внесени над 150 хиляди. тона “сирене “, което се произвежда от растителни мазнини и суроватка. Ако превърнете тези количества в мляко, ще получите почти 1,5 милиона тона сурово мляко, което не е закупено от нашите местни млекопроизводители.

Нямаме намерение да се примиряваме с това. Министерството е разработило допълнителен набор от мерки за защита на интересите на руския пазар на млечни продукти. На първо място предлагаме включването на “подобни на сирене продукти” в Единния списък на стоките, обект на ветеринарен контрол.

Ще бъдат направени промени в техническите регламенти, регулиращи производството на млечни продукти. Ние считаме, че е необходимо да се забрани използването на сухо мляко в производството на сирене, както и да се забрани използването на растителни мазнини в производството на млечни продукти.

Уважаеми колеги, ние работим с глобалните промени на световния пазар.

Китай е най-големият вносител на руски хранителни продукти. През 2017 г. износът в това направление е нараснал с 10% (3,5 млрд. долара).
Вчера на среща с производителите на месо ние обсъдихме плановете ни да отворим китайския пазар за руско говеждо месо, птиче месо и свинско месо. Убеден съм, че ще укрепим собствените си позиции на китайския пазар.

Източник: Министерство на земеделието на Русия

 

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Една от икономическите мерки Хитлер 1933г е насочването на немската икономика към задоволяване вътрешните нужди на населението! Един вид ембарго! ://httpsw.google.bg/…/anonybulgaria…/2016/01/11/adolf/amp/

  2. Когато са задоволени вътрешните нужди ( най-необходимото – храна, дрехи, покрив) могат да се печатат пари без опасност от инфлация.

  3. Прави го за да елиминира вносните стоки. Въвежда купони като втора национална валута и постепенно измества марката. По този начин освобождава населението от зависимостта от банките. Всъщност Хитлер можеше да остане в историята като велик човек за Германците , ако не беше подведен от субективизъма на личността и не беше се самозабравил. Пък знае ли човек? Историята все пак се пише от победителите!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here